fbpx

A biológiai növényvédelmi megoldások előmozdítása az EU-ban

Írta: - 2023 szeptember 27. -Hirdetés

Az európai gazdáknak most minden eddiginél nagyobb szükségük van az eszközök széles választékára, hogy megvédjék terményeiket a kártevők és betegségek okozta nyomástól. E problémákat az éghajlatváltozás tovább súlyosbítja, miközben fenntarthatóbb termelésre van szükség. Az olyan szakpolitikai kezdeményezések, mint az EU Green Deal, a mezőgazdaság fenntarthatóbbá tételét, a növényvédőszer-használat kockázatának csökkentését és a hagyományos növényvédő szerek alternatíváinak népszerűsítését célozzák.

Mezőgazdasági művelés alá vont terület
Számos biológiai védekezési megoldás már elérhető és széles körben alkalmazható

A biológiai növényvédelmi termékek gyakran részét képezik a tárgyalásoknak

Természetes eredetüknek köszönhetően megfelelnek annak a szélesebb körű társadalmi elvárásnak, hogy jobban támaszkodjunk a természetes megoldásokra, ami túlmutat a mezőgazdaságon és az élelmiszeriparon. A legtöbb biológiai növényvédelmi terméket engedélyezték a biotermesztésben való felhasználásra, és azok nélkülözhetetlenek a biogazdálkodók eszköztárában. A biológiai védekezési megoldások széles választéka létezik, beleértve a természetes anyagokat, mikroorganizmusokat, feromonokat vagy gerinctelen élőlényeket.

Számos biológiai védekezési megoldás már elérhető és széles körben alkalmazott Európában. A Corteva a spinosad révén évtizedek óta vezető szerepet tölt be a természetes eredetű kártevők elleni védekezésben Európában és világszerte. A spinosad egy talajban élő mikroorganizmus fermentációjával nyert természetes anyag, amely több mint 200 növénykultúrában az egyik legszélesebb körben használt biológiai megoldás és nélkülözhetetlen eszköz mind a hagyományos, mind a biogazdálkodók számára.

A biológiai növényvédelemmel kapcsolatos kutatás folyamatosan fejlődik, és számos innovatív terméket fejlesztenek ki és hoznak forgalomba. A Corteva és más, a CropLife Europe tagvállalatai kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2030-ig 4 milliárd eurót fektetnek be a biológiai növényvédelembe, hogy támogassák a Green Deal célkitűzéseit. A természetből kiindulva számos lehetőségünk van olyan termékek kifejlesztésére, amelyek jól működnek a növényvédelmi igények kielégítésére, miközben használatuk biztonságos.

A Corteva most új megoldásokat kínál egy külön erre a célra létrehozott biológiai üzletággal

Ez magában foglal egy új mikroorganizmus-megoldást az aflatoxinok kukoricában való ellenőrzésére, valamint a tápanyag-felhasználás hatékonyságát, a növényi stressztűrést és a fenntartható gazdaságot támogató biostimulátorokat. Nemrégiben jelentettük be a Symborg és a Stoller, két biológiai vállalat felvásárlását, amelyek tovább erősítik a biológiai növényvédő szerek és a biostimulánsok terén nyújtott szolgáltatásainkat.

A biológiai növényvédelmi termékek hatékonyságának és biztonságának garantálása alapvető fontosságú. Ezért olyan szabályozási keretet támogatunk, amely arányos a biológiai növényvédelmi termékek által jelentett kockázattal. A gazdálkodóknak olyan termékekre van szükségük, amelyek működnek, és úgy véljük, hogy számos hatékony biokontroll megoldás létezik, amelyek önállóan vagy a hagyományos termékekkel kombinálva, az integrált növényvédelmi programok részeként használhatók.

A biológiai növényvédő szerek nem helyettesítik egy az egyben a hagyományos növényvédő szereket

Ugyanakkor a leggyorsabban növekvő növényvédelmi szegmens, amely 2035-re várhatóan a teljes piac 25%-át fogja kitenni. Ebben az összefüggésben továbbra is kulcsfontosságú lesz, hogy a gazdák támogassák a biológiai növényvédő szerek elterjedését.

Mi, a Cortevánál megtesszük a magunk részét az új megoldások bevezetésében, és számítunk a támogató politikai és szabályozási keretrendszerre, amely biztosítja, hogy ezek a termékek piacra kerülhessenek. A biológiai növényvédelemnek – más megoldásokkal, például a növénytermesztés innovációjával vagy a digitális és precíziós mezőgazdasági eszközökkel együtt – kulcsszerepet kell játszania az EU mezőgazdaságának fenntarthatóbbá tételében.

Borsos László
Corteva Agriscience közép- és kelet-európai kereskedelmi régió
biológiai üzletágának vezetője