fbpx

Kétféle gombaölő hatóanyag egy csomagban

Írta: - 2023 május 18. -Hirdetés

A Tazer Kombi ráadásul zöldítő hatással is rendelkezik a kalászosokban.

Kalászos mező

Az elmúlt évtizedben tapasztalható éghajlatváltozás – szélsőséges időjárás, özönvízszerű csapadék és az azt követő, hosszan tartó tavaszi szárazság – megviseli kultúrnövényeinket, csökkenti azok ellenálló képességét, valamint megnehezíti a növényvédelmi munkák ütemezését. Az enyhe telek kedveznek a károsítók túlélésének, majd kora tavaszi felszaporodásának, ahogy az agrotechnikai eljárásokban bekövetkező változások is. Terjed a szántás nélküli talajművelés, egyszerűsödik a vetésforgó, egyre gyakrabban kerül kalászos gabona ugyanabba a táblába vagy annak közvetlen szomszédságába. A károsítók közül talán a kórokozó gombák reagálnak a legérzékenyebben az időjárási körülményekre. Így akár már ősszel megjelenhetnek a kórokozóképletek, és főleg enyhe telet követően már kora tavasszal megindulhatnak az újabb fertőzések. Ebben az évben márciusban a lisztharmat és egyes levélfoltosságok, a szeptória és a pirenofóra tüneteivel találkozhattunk a táblákban. Ezek további felszaporodását természetesen befolyásolja az időjárás alakulása, de ha nem vagyunk résen és esetleg elmulasztottuk az első lombvédelmet, a gombáknak kedvező időjárás esetén a zászlóslevelet és a kalászt már csak nehezen tudjuk megvédeni. 

A zászlóslevél és a kalász védelme kihagyhatatlan technológiai elem. Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a korábban bekövetkezett fertőzések felerősödhetnek, illetve újabb betegségek jelenhetnek meg. Így néhány nap alatt is komoly veszteséget okozhat árpában a törperozsda vagy búzában a vörösrozsda. Buja állományban, főleg, ha még csapadék is van, olyan mikroklíma alakulhat ki, hogy a lisztharmat és a szeptória nagyon gyorsan a szártövekről és az alsóbb levélszintekről a felső levélemeletekre jut, miközben már a vörösrozsda is megjelenik a zászlóslevélen. Így könnyen bekövetkezhet olyan helyzet, hogy akár több gombafaj is „harcol” a zöld növényi részért, mint a képen látható zászlóslevél esetében mutatkozó vörösrozsda- szeptória- és lisztharmatfertőzés.  

Fertőzött kalászos

A küzdelmet viszont nekünk kell megnyernünk. Ehhez mindenképpen széles gombaölő hatásspektrumú és tartamhatással rendelkező megoldást kell választani. Ehhez célszerű hatóanyag-kombinációban gondolkodni, és érdemes figyelembe venni, hogy a rezisztencia elkerülése érdekében különböző hatásmechanizmusú hatóanyagokat használjunk. A Nufarm Tazer Kombi csomagja minden említett kritériumnak megfelel. A csomag 10 l Mystic 250 EW-t és 10 l Tazert 250 SC-t tartalmaz. A Mysticben lévő tebukonazol hatóanyag a rezisztenciakezelés szempontjából a FRAC „3” csoportba, az ergoszterolbioszintézis-gátlók közé, míg a Tazer 250 SC azoxistrobin hatóanyaga a FRAC „11” csoportba, a strobilurinok közé tartozik, és a sejtlégzés gátlásával éri el a gombaölő hatást. Mindkét hatóanyag felszívódik és szállítódik a növényben. Ezzel nemcsak nagyobb védelmet, hanem hosszabb tartamhatást is biztosítunk a gombafertőzésekkel szemben. 1,0 l/ha Mystic 250 EW és 1,0 l/ha Tazer 250 SC együttes kijuttatásával kiváló hatékonysággal védekezhetünk a kalászosok legfontosabb levélbetegségei: a lisztharmat, rozsda, pirenofórás és szeptóriás levélfoltosság ellen. A széles fungicid hatás mellett legalább olyan fontos, hogy a Tazer azoxistrobin hatóanyaga a növényekben kedvező élettani változást indít el. Ez az úgynevezett zöldítő hatás hosszabb élettartamot, több tápanyag felvételét és asszimilációt, ezáltal több és jobb minőségű termést eredményez.

Kezelt és kontroll kalászos
Kezeletlen kontroll [B] és a Tazer Kombi hatása [J] (Szeleste, 2022.06.16., Plant-Treat Kft.)

Bizonyos évjáratokban a kalászfuzáriózis okoz nagy gondot. A toxintermelést akkor tudjuk a legjobban megakadályozni, ha a gombafertőzést blokkoljuk. Erre virágzásban esőt követően mindössze 72 óránk van. A fuzárium gomba ellen az egyik legjobban bevált hatóanyag a tebukonazol, így ebben az időszakban a Mystic 250 EW-t 1,0 l/ha dózisban vagy az Orius 20 EW-t 1,2 l/ha dózisban javasoljuk kijuttatni.

Az Ön Nufarm-csapata
https://nufarm.com/hu/kapcsolat/

Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.hu