fbpx

Okoserdő segít a klímaváltozásra felkészülni

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 04.

Az erdők állapotának előrejelzésére, folyamatos megfigyelésére, a hatékony és a fenntarthatóságot támogató beavatkozások tervezését és végrehajtását elősegítő rendszer kifejlesztésére kötött együttműködési megállapodást a Soproni Egyetem és az Albacomp – indul az okoserdő projekt következő fázisa.

 

Okoserdő
Az érzékelők adatait dolgozza fel a rendszer (Fotó: Soproni Egyetem)

 

Az első hazai okoserdőhöz kapcsolódó szenzorok

Az érzékelőkhöz kapcsolódó, az adatokat feldolgozó rendszer nemcsak a hatékony és fenntartható erdőgazdálkodást támogatná, hanem új, megbízható és a piacon is értékesíthető műszeregyüttes születését is jelenti.

A Soproni Egyetem által létrehozott „Okoserdő” technológia a digitalizáció eszközeivel támogatja az erdők felkészítését a klímaváltozásra: az intelligens szenzorok rendszerére épülő okoserdő nem csak az erdei ökoszisztéma megfigyelését és megértését teszi a mainál jóval pontosabban lehetővé, hanem a hatékony és a fenntarthatóságot támogató beavatkozások tervezését és végrehajtását is.

Hálózati lefedettség, eszközpark bővülése biztosítja a munkát

Az Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft.-vel kötött stratégiai megállapodásnak köszönhetően olyan hálózati lefedettség és eszközpark válik elérhetővé, amellyel a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. területén lévő leárnyékolt, eldugottabb völgyszakaszokból is biztonságosan érkezhet információ.

Az együttműködés keretében az Albacomp a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karával együttműködve, az egyetem szakmai követelményrendszere alapján okosszenzorokat fejleszt és gyárt erdők monitorozásához, a Tanulmányi Erdőgazdaság által biztosított erdőterületen gyűjtött adatokból épített adatbázist pedig a Soproni Egyetem rendelkezésére bocsátja elemzésre, kiértékelésre.

 

Okoserdő
Az okoserdő rendszere (Fotó: Soproni Egyetem)

 

Erdei ökoszisztéma egyensúlyának fenntartása

„A fenntarthatóság okításának és kutatásának koncepciójába illeszkedő okoserdő-projekt XXI. századi eszköz a klímaváltozás hatásai elleni védekezésben, azok az információk és módszertan, amelyek a következő időszakban megszületnek, hosszú távú hatással lehetnek az erdei ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásában” – mondta az együttműködési megállapodás aláírása alkalmából Prof. Dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora.

A Planet Fenntarthatósági Expon megkötött együttműködési megállapodást az egyetem nevében Prof. dr Fábián Attila rektor, az Albacomp RI Kft. részéről Minárovits Márton ügyvezető, valamint a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. képviseletében Dr. Sándor Gyula vezérigazgató írta alá.

 

Forrás: Soproni Egyetem, Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc