fbpx

Ezek voltak idén a legjobb búzafajták

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 szeptember 05.

Akár az országos átlagban legtöbbet hozó, akár a minőségében legkisebb ingadozást mutató, akár a termőhelyünkön kiemelkedően teljesítő búzára tesszük le a voksot, mindegyik vetőmag-választási taktika észszerű lehet. Íme, az idei fajtakísérlet eredményei.

búza kéz
Idén a minőséggel volt baj, nem a mennyiséggel (fotó: Horizont Média)

2022 őszén az ország 8 helyszínén – Bólyban, Füzesabonyban, Hajdúböszörményben, Martonvásáron, Mosonmagyaróváron, Szarvason, Szegeden és Szombathelyen – 24 korai és 25 középérésű, azaz összesen 49 búzafajtát vetettek el. A két éréscsoport mért érésidejében végül csak egy-két nap különbség adódott. Háromismétléses parcellaelrendezésben zajlott a vizsgálat.

Sok vagy nagy szem?

A legjobb fajták 8 tonna feletti terméspotenciálról tettek tanúbizonyságot, kettőé pedig a 9 tonnás szemtermést is átlépte (SU Hycardi – Saaten-Union és Celebrity – Isterra). A Celebrity ezerszemtömege, hektolitersúlya és állóképessége is a mezőnyén belül az egyik legjobbnak mutatkozott, és az összes kísérleti helyszínen átlagon felül teljesített. Ennyire stabil termésre rajta kívül csupán két másik fajta volt képes, a Chevignon (Saaten-Union) és az MV Kondás (Martonvásár).

Az ezerszemtömeget tekintve egyes hazai nemesítésű fajták (GK Megyer, Mv Nemere, KG Vitéz) minden helyszínen kiváló eredményeket mutattak fel, ezen felül szintén stabilan jól teljesítő az IS Dimenzio és az IS Amisco (Agromag Kft.). Hektolitertömegre a legjobbak 8 helyszín átlagában 84 kg felett voltak. Ezek sorrendben a GK Pilis, a Christoph (Karintia), az Artimus (Saatbau-Linz), az Egidus (Saatbau-Linz), a GK Csillag és az Alicantus (Saatbau-Linz).

Minőség, stabilitás

Nyersfehérje-tartalomban minden helyszínen a karcagi nemesítésű KG Vitéz volt a legjobb, összesített eredménye 14,59% volt. Összesítettben a 13% felettiek mezőnyébe a magyar fajtákon kívül csak három osztrák nemesítésű került be, ilyen volt a második legjobb Alicantus (Saatbau Linz), a Camillus (Saatbau Linz) és a Christoph (Karintia), illetve a francia Frenetic (Isterra).

Kiemelendő a GK Magvető, amelyik úgy hozott 8 helyszín átlagában 13,63%-os fehérjetartalmat, hogy ehhez a teljes mezőny legjobb szórásértékét is produkálta, azaz 49 búza közül ez mutatta a legkisebb minőségi eltérést attól függően, hogy hol vetették el. A legjobb összesített eredményt hozó GK Vitéz például kétszer ekkora szórásértékkel nyert, mivel a leggyengébb helyszínen, Szegeden a 10%-ot sem érte le a fehérjetartalma, míg Hajdúböszörményben 17% feletti értéket mutatott.

Generalista vagy specialista?

Az elmúlt három év fajtakíséreti eredményeit összegző ábrák azt mutatják, hogy a mennyiségben legjobb eredményeket hozó fajták minőségben a mezőny utolsó harmadában helyezkednek el. A középmezőnyben találhatók azok a fajták, amelyek mind mennyiségre, mind minőségre megfelelőek, ilyenek a Lindbergh (Saaten-Union), a GK Szereda, az Mv Nándor. Az is jó taktika, ha kifejezetten a saját termőhelyünkön legjobban teljesítő búzát keressük ki a táblázatokból, vagy arra a minőségi paraméterre utazunk, amiről tudjuk, hogy eladhatóvá teszi a búzánkat (lásd pl. az Alicantus alveográfos értékeit).

Részletes eredmények itt.

Ez a cikk is érdekelheti: Öko viszonyok között is jól teljesítő magyar búzák.