fbpx

Ezek voltak a legjobb repcék idén

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 szeptember 04.

Olajtartalom vagy pergési hajlam terén nem sok különbség van repce és repce között. Fejlődési erély, tenyészidőszak, termőképesség és állóképesség szempontjából viszont nagyok az eltérések. Íme, az idei kísérleti eredmények.

A kétméteres állomány sem volt ritka idén (fotó: Horizont Média)

Kulcsfontosságú a mennyiség

Az elmúlt év őszén összesen 22 őszi káposztarepce-hibridet vetettek el 5 helyszínen – Bozzai, Bóly, Bödönhely, Taktaharkány és Püski –, két éréscsoportban. A két csoport között azonban pont akkora eltéréseket mértek az érésidőben, mint az egyes éréscsoportokon belül (nagyjából 10 nap). Átlagban csak 2 nap többletet jelentett a későbbi érésidő. Vagyis nem sok információt ad az éréscsoport-besorolás, többet mond a kísérlet eredménye (lásd lentebb). A szezon külön nehézsége volt a vetéskori aszály és a betakarításkori esőzés, vihar. Így a kezdeti fejlődési erélynek, majd az állóképességnek különösen nagy jelentősége volt az eredmény szempontjából.

A leggyorsabb kezdeti fejlődést két BASF-repce mutatta (InV1170 és InV1266 CL), melyek minden helyszínen a leggyorsabban fejlődő hibridnek bizonyultak, de két-két termőhelyet leszámítva hasonlóan jók voltak az LG Arnold és a PT298 (Corteva) is. Az említett repcék állóképessége is átlagon felüli volt.

A mennyiséget tekintve az összes termőhelyen átlagon felüli teljesítményt nyújtott az LG Austin (Limagrain), amire egyedül volt képes, továbbá az egyetlen, 4 tonna feletti összesített eredményt hozó hibrid volt. Az öt helyszínből négyen átlagon felüli eredményt nyújtott még az LG Arnold, az LG Auckland és a Stewart (RWA). Ezermagtömegre is az LG Austin volt a legjobb. Az üldözőboly többi tagja: az LG Arnold, a Stewart, a Blackmoon (RAGT), az Artemis (Saatbau Linz), a Kwark (RWA) és a RGT Gazzetta (RAGT). Pergési hajlam terén semmilyen eltérést nem mutattak a vizsgált hibridek.

A legmagasabb olajtartalmat más hibridekben mérték: 45,78%-kal győzött a PT302 (Corteva), majd sorban az LG Ambassador, a Pirol (Saatbau Linz), a Manhattan (Rapool) és a Matrix CL (Rapool) következett. Ha viszont az egy hektáron megtermelt olajmennyiséget nézzük, akkor ismét a bőtermő LG Austin kerül az élre, 14,6% többletteljesítményt verve a mezőnyre. A második a Blackmoon, a harmadik az LG Auckland. Hozzá kell tennünk, hogy állóképesség terén a Pirol és a Blackmoon maradt el leginkább a mezőny teljesítményétől.

10 nap különbség az aratási időben

Tenyészidőszak tekintetében a fenti repcék élesen elkülönülnek. Átlagosan 287-288 napra volt szüksége az érésig a következőknek: LG Austin, LG Auckland, PT298, Stewart, Blackmoon, Artemis, Kwark, RGT Gazzetta, Manhattan, Pirol és InV1170. Viszont 278-279 nappal beérte az InV1266 CL, az LG Arnold és a PT302. A nyári esők és viharok szempontjából 10 nap előnynek óriási jelentősége lehet.

Részletes eredmények itt.

Ez a cikk érdekelheti a témában: Repce, szója, napraforgó: mennyi hagyhatja el Ukrajnát?