fbpx

Somogy vármegye másik oldala – állás Kaposvár városában

Írta: - 2023 szeptember 01. -Hirdetés

A Balatont körülvevő vármegyéket sokan hajlamosak csupán ezzel az egy tulajdonsággal összekapcsolni, ám ez erős sarkítás. Az itt található nagyobb városok ugyanis saját jogukon is képesek megfelelően működni. Ilyen hely Kaposvár is, ahol más irányvonalak mentén alakult a gazdaság.

Kaposvár

Szemben a tendenciákkal

Hazánk talán minden szegletének, régiójának és városának megvannak a saját erősségei, melyek sok esetben egyben valamiféle identitást is képesek adni nekik. Ez utóbbi szempontjából a gazdaság talán kevésbé jelentős tényező, ám az összkép tekintetében egyáltalán nem elhanyagolható, hogy hol, melyik szektoré az első hely. Ha a Balatont körülvevő vármegyékre gondolunk, sokak számára nyilván egyértelműnek tűnik, hogy egy ekkora turisztikai attrakció közelében csakis a turizmus viheti a prímet.

A vízparti települések és a turizmusra építő távolabbi helyek számára ez természetesen így van, ám túlzás lenne azt állítani, hogy az olyan városok, mint Veszprém vagy épp Kaposvár ne lennének a gazdaság más területein is fontos szereplők. Tény persze, hogy a turizmus rengeteg bevételt teremt ezeknek a régióknak és az elérhető álláshelyek szempontjából is abszolút előnyös, ám túlzás lenne kizárólag erre a területre szorítkozni.

A már említett Kaposvár például – a földrajzi távolságból is adódóan – szinte egyáltalán nem részesül a balatoni turizmus kínálat előnyökből, így kénytelen saját jogán, más területeket erősítve talpon maradni. Ez sikerült is neki, hiszen Somogy vármegye székhelye napjainkban a régió egyik meghatározó gazdasági központja. Az itt tapasztalható kedvező ipari tendenciák pedig természetesen a munkaerőpiacnak is kedveznek, így egy állás Kaposvár városában sokak számára lehet vonzó.

Az ipar, mint alappillér

Kaposvár tehát a környéken jellemző turizmus helyett más utat jelölt ki magának, ezzel pedig sikerült a régió egészét tekintve is kifejezetten erős pozícióba kerülnie. A gazdag múlttal bíró város természetesen nem mindig volt ennyire kiemelt ipari központ, ez a folyamat viszonylag későn, az elmúlt egy-két évszázadban indult el a leghatározottabban. De ez a tendencia azóta is tart, így ma sok állás Kaposvár e szektorában létesül. Mivel pedig az iparhoz jellemzően jelentősebb logisztikai tevékenység is kapcsolódik, akár egy kamionos állás is reális opció lehet.

ipari parkoló

Az ipar egy hagyományosan jó munkaerő-felvevő szektornak tekinthető, legyen szó bármelyik ágazatáról. Ezek a vállalatok egyrészt nagy létszámú munkavállaló alkalmazására képesek, másrészt rendkívül széles rétegek számára tudnak megfelelő munkaköröket kínálni. Kaposváron jellemzően az élelmiszeripar tekinthető erősnek. Erre a legjobb példa talán az, hogy jelenleg itt működik hazánk utolsó, még megmaradt cukorgyára.

A városban ezen kívül üzemel még tejüzem, húsipari vállalat, klímatechnikai gyártó cég, textilipari vállalat, illetve jól ismert állateledel gyártó cég is. A felhozatal tehát egy szektoron belül is kifejezetten színes, így tehát sok állás Kaposvár e területeire szólítja a munkavállalókat. Habár a város kiemelt ipari jelentőséggel bír a régióban, azt mégis túlzás lenne állítani, hogy más területeken ne lennének elérhető munkalehetőségek, hiszen mégiscsak egy jól működő városról beszélünk.

Álláslehetőség-paletta a városban

Tény, hogy az ipari szereplők nagy felvevőképessége miatt számos állás Kaposvár ilyen profilú cégeihez köthető, mindenképpen érdemes más területeken is körülnézni, ha álláskeresésről van szó. A turizmus például szintén jelen van a város életében, még ha nem is klasszikus balatoni turizmus értelmében. Kaposvár kulturális élete és látnivalói számos vendéget vonzanak, így jó néhány állás Kaposvár turisztikai szektorában is elérhető.

Mindenképpen szót érdemel még a városban zajló iskolai élet is, elsősorban a felsőoktatás szempontjából. Bár kevesebb szó esik róla, jelenleg itt üzemel hazánk egyik legmodernebb intézménye, a Kaposvári Egyetem, ahol jelentős létszámú diákság végzi tanulmányait. Mivel a különböző oktatási intézmények munkaerőpiaci szempontból is erősnek mondhatók, így természetes, hogy néhány állás Kaposvár eme intézményében is elérhető.

Az álláspiac egészét tekintve a felsoroltak mellett természetesen ugyanúgy rendelkezésre állnak a városokban általában megszokott álláshelyek. Ezek jellemzően a helyi intézményekhez, vállalkozásokhoz vagy épp szolgáltatókhoz kötődnek és szintén széles rétegek számára képesek opciót kínálni. Kaposvár esetében jól látszik, hogy egy annyira jelentős turisztikai attrakció közelében, mint a Balaton is találhatók más utak a boldogulásra, ez pedig itt maradéktalanul meg is valósul.