fbpx

A Väderstad új vetőgéppel rukkolt elő

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 november 02.

A Väderstad idén ősszel új vetőgéppel bővítette a kínálatát. A Spirit InLine verzió a vetőmaggal együtt kis dózisú starter műtrágyát helyez a magbarázdába, így biztosítva a növény számára a gyors tápanyagfelvételt.

 

Väderstad spirit
Starterrel hatékonyabb a tápanyag-felhasználás, gyorsabb a kelés (forrás: Väderstad)

 

Ezért előnyös

Az InLine rendszer lehetővé teszi, hogy a műtrágya a vetőmaggal egy sorba kerüljön. Ezáltal a csíranövény közvetlenül a csírázás után gyors fejlődésnek indul, ami lerövidíti a kelés idejét. Nagy kapacitású, nagy pontosságú tápanyag-kijuttatást tesz lehetővé, így a kevesebb műtrágya is jobban hasznosul.

 

A rendszer lényege

A Spirit 600C InLine szeparált légellátással van felszerelve, ahol a műtrágya a vetőmagtól elkülönítve kerül kiosztásra. Ez megakadályozza, hogy az anyagok szétválogatódjanak a rendszerben, aminek akkor van jelentősége, amikor a magok mérete és súlya eltérő. A légáramlás intenzitása könnyen beállítható, ami biztosítja, hogy mind a vetőmagok, mind a műtrágya optimális pontossággal kerüljön ki.

A műtrágya kijuttatása az elektromos hajtású Fenix adagolórendszeren keresztül történik, ez ugyanaz a rendszer, mint amit a vetőmag adagolásához használ a gép. Rendkívül pontos és korróziómentes. A rotorban lévő osztott cellák és az adagolóegység ferde kilépése hatékonyan megakadályozza a pulzálást, így biztosítva, hogy minden növény pontosan ugyanolyan mértékben jusson műtrágyához.

Az új Väderstad Spirit 600C Inline 2021. októberétől már kapható.

 

Ez a cikk is érdekelheti: FAO-számmal nem taktikázhatunk az aszály ellen.