fbpx

Veszély a vizeken: orosz–török paktum készül

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 szeptember 01.

Oroszország a saját vermébe esett: nem tud megfelelő ütemben és áron kihajózni a Fekete-tengerről. Most a törökökhöz törleszkedik, akiknek nagyon is érdekük lenne az orosz búza fogadása. Vajon lefizetheti Moszkva Ankarát némi akciós gabonával?

Hajó
Ki jön át a Boszporuszon? (forrás: Reuters/Mehmet Emin Caliskan)

Legutóbbi cikkünkben arról írtunk, hogy mennyire fontos az európai búza számára az, hogy az orosz gabona egy ideig veszítsen versenyképességéből. Erre csak akkor van esély, ha az oroszok nem boldogulnak a szállítással.

Az éhezőkre hivatkoznak

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Hakan Fidan török külügyminiszter most azért találkoznak egymással, hogy a „világ élelmezése szempontjából előnyös” alternatívát dolgozzanak ki az orosz gabona kimentésére a Fekete-tengerről. A terv szerint Oroszország kedvezményes áron – amihez Katar nyújt pénzügyi támogatást – egymillió tonna gabonát küldene Törökországba, ahol azt feldolgoznák, majd a leginkább rászoruló országokba küldenék liszt formájában – közölte az orosz külügyminisztérium a Reuters értesülése szerint.

Oroszország azt állítja, hogy azért lépett ki a gabonafolyosó-megállapodásból, mert azon keresztül túl kevés áru jutott el a legszegényebb országokba. A maguk részéről korábban azt is ígérték, hogy Burkina Faso, Közép-afrikai Köztársaság, Eritrea, Mali, Szomália és Zimbabwe számára ingyenesen szállítanak búzát. Elismerik azt is, hogy a gabonafolyosó nem a várt eredményt hozta a számukra: a nyugati szankciók akadályozták saját búza- és műtrágyaexportjukat, drágították a hajóutak biztosítási díjait és szűkítették a kikötői hozzáférést. „Ezt a projektet a fekete-tengeri megállapodás optimális alternatívájának tekintjük” – áll a közleményükben.

Jóságos gabonaexportőrök

Törökország a világ legnagyobb búzalisztexportőre, amit importgabona vásárlásával ért el. Nagyon is fontos számára a malmok etetése, pláne „kedvezményes” áron. Az egymillió tonnára kiterjedő ajánlat nem sok az ország életében, ennél hatszor többet is megvenne az oroszoktól. Csalinak azonban nem rossz egy ilyen lehetőség felvillantása. Úgy tűnik, az oroszok megkísérlik lefizetni a törököket, akik nagyon is hajlanak az ajánlat elfogadására. Persze tisztán szívjóságból, hogy segíthessenek Afrika éhezőin. Az egyelőre nem világos, hogy Katar számára milyen előnyökkel jár Moszkva pénzügyi támogatása

A terv csütörtökön és pénteken Moszkvában formálódik, majd Erdogan török elnök is Oroszországba látogat. A közleményben Lavrov megismételte: minden Ukrajnába tartó hajót potenciális katonai fenyegetésnek tartanak, tehát lőni fognak rá.