fbpx

Ideje a permetezővel felülvizsgálatra jelentkezni

Írta: Szerkesztőség - 2023 augusztus 31.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a növényvédő gépet üzemeltető gazdálkodók figyelmét, hogy ismét esedékes az 5 évnél idősebb gépeik műszaki felülvizsgálata. Leállítják a munkavégzést, ha nincs érvényes matrica a gépen.

permetező szórófej
Nincs matrica? Csöpög? Sérült? Le kell állni! (fotó: Horizont Média)

2020 nyarán indult el Magyarországon a használatban lévő növényvédelmi gépek kötelező időszakos műszaki vizsgálata, amin az 5 évnél idősebb permetezőknek 3 évente kell átesniük. Mivel a rendszer bevezetése óta eltelt az első 3 év, ideje az öregedő gépeket újra felülvizsgáltatni – int a Nébih. A jogosultsággal rendelkező felülvizsgáló állomások nyilvántartása itt található.

Az öt évnél idősebb, nem felülvizsgált vagy felülvizsgálaton nem megfelelt permetezőéppel növényvédelmi tevékenységet végezni tilos! Leállítják a munkavégzést, ha nincs érvényes matrica a gépen. A permetezőgépnek minden munkavégzés alkalmával meg kell felelnie a típusminősítési eljárás követelményeinek, valamint a biztonságos munkavégzés előírásainak. Sérült, csöpögő berendezéssel munkát végezni tilos. Ha a permetezőgép a követelményeknek nem felel meg, a vármegyei kormányhivatal a munkavégzést a hiba kijavításáig leállítja.

Kapcsolódó jogszabály:43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet a növényvédelmi tevékenységről.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Pulzáló permetezéssel még pontosabb kijuttatás.