fbpx

Pulzáló permetezéssel még pontosabb kijuttatás

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 április 04.

A pulzálás frekvenciájának módosításával a sebességtől független, precíz permetezés valósítható meg. Már csak a megfelelő gépet és fúvókákat kell kiválasztani hozzá, de ez sem nehéz.

pulzáló permetezés
Az egyes fúvókák eltérő ütemben, pulzálva nyitnak és zárnak (forrás: Traction International)

Mágnesszelep nyit-zár

A pulzusfrekvencia-moduláció (PWM) a permetszer kijuttatásának új technológiája. Lényege, hogy a szántóföldi permetező fúvókái nincsenek folyamatosan nyitva és nem a fordulatszámtól függő, eltérő nyomáson dolgoznak, hanem egy mágnesszelepnek köszönhetően nagy frekvencián kinyílnak és becsukódnak, és ezzel egy pulzáló anyagáramot hoznak létre. A pulzálás frekvenciájának módosításával a fúvókán átáramló anyagmennyiséget állandó nyomás mellett lehet biztosítani, és ennek van néhány kézzel fogható előnye.

A pulzáló anyagáram előnyei:

  • egyedi fúvókavezérlés változtatható anyagáram mellett
  • állandó cseppméret és kijuttatott mennyiség változó munkasebesség mellett (nem kell fúvókat váltani a sebességtől függően)
  • csökkent elsodródás állandó cseppméret mellett
  • kanyarkompenzálás (fordulókban a szórókeret egyes pontjai más-más sugarú kört írnak le, így szabályozás híján eltérő az egyes íveken kijuttatott lémennyiség is)
  • a kijuttatott mennyiség helyspecifikus változtatása azonos cseppméret mellett
  • a fúvóka térfogatáramának nagy szabályozási tartománya a cseppméret jelentős változása nélkül
  • foltkezelés pontszerű kijuttatással

Gépgyártók és fúvókák

A leggyakrabban alkalmazott pulzusfrekvencia 10-30 Hertz, azaz másodpercenként 10-30 alkalommal nyit és zár a szelep. Az alkalmazható frekvenciát a fúvóka gyártója határozza meg, de mi magunk is kiválaszthatjuk a megfelelő méretű egységet. Ökölszabályként 50 százalékkal nagyobb fúvókaméretet célszerű választani a pulzáló technológiához. Például, ha mágnesszelep nélkül 04-es méretű fúvókát használunk, akkor azonos alkalmazási feltételek mellett a pulzáló anyagáramhoz a 06-os méret az ajánlott.

Ugyanakkor az Amazone csak a pulzáló technológiára szabott fúvókákat javasol a mágneses szelepekhez. Ennek oka, hogy a folyamatosan változó áramlási sebesség a fúvókák fokozott kopását eredményezi, ami végső soron hatással van a cseppméretre is. Ezért valóban erős, kopásálló fúvókákra van szükség. A technológiával találkozhatunk az Agrifac, a Berthoud, a Capstan, a Dammann, a Horsch, a John Deere, a Kuhn, a Raven, a TeeJet stb. gépein. Mindannyian kínálnak kifejezetten a technológiára szabott szórófejeket, de vannak fúvókaspecialisták is (pl. Agrotop, Lechler és a már említett TeeJet), akik megfelelő típusokat tudnak ajánlani az érdeklődő figyelmébe.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: A jövő újdonsága: foltpermetezés.