fbpx

Madárijesztő újragondolva

Írta: Szerkesztőség - 2023 augusztus 26.

A madarak és a vadak által okozott károk jelentik az egyik nagy problémát, amellyel a legkülönfélébb termesztők szembesülnek szántóföldi növények vagy éppen a gyümölcsösök esetén. Sok gazdálkodó megpróbálja csökkenteni a termésveszteséget a hívatlan látogatók elleni védekezés valamilyen formájával.

Madár- és vadriasztók
A piacon jelenleg hagyományos és innovatív megoldások is elérhetők.

A hagyományos, helyhez kötött madárijesztő az őszi dekoráció meghatározó eleme lehet, de praktikusabb szempontból, inkább már a múlt ereklyéjének számít. A madarak egyszerűen hozzászoknak az álló bábuhoz, így az nem veszik el a kedvüket a magevéstől vagy más bosszantó viselkedéstől. A korszerű madár- és vadriasztókból igen bőséges a hazai, kereskedelmi kínálat.

Melyik a legjobb madár-/vadriasztó? A helyes válasz: attól függ. A legoptimálisabb riasztó megtalálása nem mindig egyszerű feladat. Mert, mert nincs olyan eszköz, ami mindenki számára megfelelő. A helyes választás számos tényezőtől függ, például a probléma helyétől, az elűzni kívánt madár és vadfajtától is függ.

A piacon jelenleg elérhető hagyományos és innovatív megoldásokról azonban mindig érdemes tájékozódni, ezért merüljünk el benne! Most csak kifejezetten a szántóföldre illetve a gyümölcsösre fókuszálunk. Ezért nem kerülnek megemlítésre az olyan eszközök, amelyeknek a célja a különböző épületek madarakkal kapcsolatos védelme. Nézzük meg a jellemzőbb típusokat.

Akusztikus

Elektromos energiaforrásról üzemelő eszközök, amelyek különböző hanghatásokkal tartják távol a madarakat. Az hangminták széles palettáját használják a különböző gyártók. Így találhatunk egy hangon megszólaló készüléket éppúgy, mint többféle ragadozó madár természetes hangját szimuláló példányokat is. Az erőteljes hanghatás miatt nem javasolt a lakóövezethez közeli használata.

Hangágyú

PB-gázzal üzemelő eszköz. Ami bizonyos időközönként bekövetkező hangrobbanással, detonációval tartja távol a madarakat, vaddisznókat és más, a termény dézsmálására érkező vadakat, a védett területtől. A detonációk gyakoriságát a gazda tetszés szerint beállíthatja, a gyártó által megadott időintervallumok között. A jelentős hanghatás miatt a felhasználására ugyanaz vonatkozik, mint az akusztikus, elektronikus készülékekre.

Ultrahangos

Az ultrahanghullám az általános meghatározás szerint „ember számára nem hallható, magas frekvenciájú hang”, amelynek frekvenciája általában meghaladja a 20 kHz-et. Az ultrahangos madár és vadriasztók ebben a frekvenciatartományban működnek. Ezt a hangot mi nem halljuk, de az állatok, köztük a madarak igen. Irritálja és elűzi őket a védett területről. Mivel az emberi fül számára nincs zavaró hatása, így lakóövezet közelébe is telepíthető. Az eszköznek van, applikációból működtethető, okos változata is.

Lézeres

A lézeres elven működő eszközök nagy teljesítményű zöld sugarakat használnak. A cél az, hogy a madarakat, bármiféle veszélyeztetésük nélkül a repülési reakcióikat serkentsék. A zöld lézersugár a leghatékonyabb és legbiztonságosabb lézertípus a madárriasztáshoz. A madarak a lézerfényt ragadozóhoz hasonló jelenlétként érzékelik, ami arra ösztönzi őket, hogy elhagyják a területet vagy be se repüljenek oda.

Kombinált

A kombinált eszközök jellemzője, hogy többféle módszer állítanak csatasorba a hatékonyabb területvédelem érdekében. Általában ezek az eszközök a fizikai védelmet (pl. egy szélbábu) ötvözik fény- és hanghatásokkal.

A madár-és vadriasztó rendszerekkel kapcsolatos adatok, tapasztalatok, a vásárlás előtt illetve azután is értékes információnak számít. Érdemes a gazdáknak az online blogokat és véleményeket böngészni. Így megismerhetjük más felhasználók véleményét. Természetesen, mindenképpen érdemes felkeresni a gyártó webhelyét, ahol online videók és információk találhatók a kiszemelt eszközről.

Fontos szempont még, hogy az eszköz értékelhető garanciával és széles körű szervizhálózattal rendelkezzen.

Czékus Mihály