fbpx

Hirtelen felére csökkent az ipari burgonya ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 augusztus 26.

Közeledünk a burgonyadömping időszakához, de megfeleződő árakra senki sem számított. Igaz, rekordmagasságból indult az áresés.

ipari burgonya
Olcsóbb lesz az idei alapanyag

Bezuhanó árak

Az európai ipari burgonya ára augusztus 22-én mázsánként 30 euró volt, éppen fele a július 25-i, rekordárnak – mutat rá a Mintec holland elemző intézet. Az ipari burgonya döntő mennyisége szerződéses keretek között kerül a feldolgozókhoz, minimális a szabadpiaci beszerzése. A korai fajták lecsengésével lassan elkezdődik a télálló krumplik felszedése, megugrik a szabadpiaci kínálat is. Ez minden évben egy kínálati csúcsot és árcsökkenést hoz a piacon. Idén egy kicsit később indult el ez a folyamat, mivel a növények fejlődése is lassabb volt, és csúszott a betakarítás.

ipari burgonya ára
Forrás: Mintec

A Covid előtti árszint már nem jön vissza

A hozamok a jelek szerint a megszokott szinten vannak. Az uniós átlagtermés az Európai Bizottság augusztusi jelentése szerint 34,4 t/ha lehet, ami mindössze 1%-kal haladja meg az ötéves átlagot. Ám a legfontosabb burgonyatermelő államokban, így Lengyelországban, Franciaországban, Belgiumban és Hollandiában az ötéves átlag alatti hektáronkénti hozamok várhatók. Ez azt jelenti, hogy az európai burgonya összmennyisége kevesebb lesz az elmúlt öt évben megszokottnál. Többek között ezért sem valószínű, hogy az ára visszatér a Covid előtti szintre.