fbpx

Holland tempó: 50 millió zsák hagyma egy kupacban

Írta: Szerkesztőség - 2023 augusztus 31.

A múlt héten nyílt napot tartottak a holland BoWa hagymacsomagoló üzemben, ahol bemutatták a legújabb, automata, raklapozó gépüket. A gyártó Verbruggen 29 éve a BoWa partnere, legújabb fejlesztésük körülbelül 50 millió hagymászsákot képes egymásra rakodni.

A robotizálás a leghatékonyabb válasz a munkaerő-problémákra. A VPM-14 egy teljesen automatikus, nagy kapacitású palettázó gép. Ideális körülmények között percenként 40 zsákot képes kezelni. A rakodó egység könnyű kompozitból készült, így manőverezhetőbb, erősebb és gyorsabb, mint elődei. A cég más gépei ládákat, dobozokat pakolnak egymásra. A VPM-7-től VPM-14-ig terjedő sorozat olyan kombinált rakodó egységgel is rendelhető, amelyik mindkét kiszerelést – dobozolt és zsákolt – árut is kezelni tud. Így egy zöldség-gyümölcs termelést integráló cég számára egyaránt megvalósítható az alma vagy burgonya csomagolása és raklapozása is.

A bemutatón jelen volt a csomagolás másik fontos elemét, az optikai válogatót képviselő cég is, a Flikweert Vision, amelyik a zsákolást megelőző szalagmunkát könnyíti meg.

Képek forrása és további képanyag itt: agf.nl

Ez a cikk is érdekelheti a témában: 2050-re a csomagolásnak is klímasemlegessé kell válnia.