fbpx

2050-re a csomagolásnak is klímasemlegessé kell válnia

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 31.

Az EU Bizottság céljai szerint 2050-re a csomagolóanyagiparnak is teljes egészében biológiailag lebomló, illetve újrahasznosítható anyagokra kell váltania.

alma csomagolás
Csak papír és fa? (forrás: TJ Mullinax/Good Fruit Grower)

Drága lesz a környezeti szempontból rossz csomagolás

Az Európai Unió minden tagállamára vonatkozik az a döntés, amelynek értelmében 2025-től minden felhasznált csomagoló- és címkézőanyagnak újrahasznosíthatónak kell lennie. Ennek fokát az energiahatékonysághoz hasonlóan egy A-tól E-ig terjedő skálán osztályozza az unió – írja FruitVeB. A legrosszabb, E minősítésű csomagolásokat 2030-tól ki fogják vezetni a piacról, az A-D osztályt pedig eltérő díjkötelezettség sújtja majd.

A megfelelés érdekében a zöldségek és gyümölcsök csomagolásában és címkézésében fokozatosan át kell térni a biológiailag lebomló anyagok használatára, és az exportáló vállalatoknak is meg kell felelniük az előírásoknak.

Folyton növekvő műanyagkibocsátás

Becslések szerint 2030-ra csak a műanyag csomagolóanyagok mennyisége 46%-kal nőne a jelenlegi ütem szerint, a csomagolóanyag-hulladékok mennyisége pedig 19%-kal. A rendelet célja, hogy ennek elejét vegye, és az ágazat 2050-re elérje a klímasemlegességet.

Lásd még a témában: Könnyebb beszerezni a szőlőt, mint becsomagolni.