fbpx

Hosszabbítás: túl lassan fogy az öntözési pályázat kerete

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 07.

Pénteken meghosszabbították az öntözésfejlesztési célú pályázatok beadási határidejét. Év végéig várják a támogatandó fejlesztési terveket.

 

öntözés
Bármire szívesen adnak most pénzt (fotó: Horizont Média)

 

A jelek szerint még mindig nem fogyott el a célra elkülönített szűk 50 milliárd forint, hiszen a támogatási kérelmek benyújtására 2022. december 30. napjáig van lehetőség. (Ennek lehetséges okairól itt írtunk: Öntözés: elkezdeném, de….) Az elszámolható költségek felső határa 2 milliárd forint, a támogatási hányad 50%. Az elnyert összeg fele előlegként kifizethető.

 

Az alábbi tevékenységeket támogatja a kiírás:

 

  1. Öntözőberendezések vízellátását biztosító víztározók létesítése, ehhez kapcsolódóan vízelvezető árkok, partvédő művek kialakítása.
  2. Természetes szűrőmezők kialakítása a felesleges és a gazdálkodás szempontjából káros vizek tisztítására.
  3. Mezőgazdasági területekhez kapcsolódó meliorált utak kialakítása.
  4. Meglévő öntözőberendezések hatékonyságának javítása, az öntözési infrastruktúra és kapcsolódó műtárgyak rekonstrukciója, illetve új öntözőrendszerek, szivattyútelepek, csővezetékek, talajszondák, automatika stb beszerzése.
  5. Szivattyúk hatékonyságának fokozása, nap-/szélenergia bevonása a telepek működtetésébe.

 

50 milliós támogatási igény alatt elég egy egyszerűsített üzleti tervet készíteni. Az értékelési szempontok alapján a mikrovállalkozások előnyt élveznek. A pályázati felhívás itt érhető el.