930 millió forint a nemzeti értékek imázsépítésére

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 03.

Az elmúlt hét évben már több milliárd forinttal támogatta a kormányzat a hungarikumok gyűjtését és gondozását. Most ismét egy nagyobb összeget fordít a célra.

 

akacmez

Az akácméz igazi hungarikum (forrás: cleaneating.hu)

 

Idén is meghirdeti az Agrárminisztérium a hungarikum pályázatot, 930 millió forintos keretösszeggel – mondta el Nagy István agrárminiszter kedden egy sajtótájékoztatón, Budapesten. A tárcavezető ismertette, hogy három célterületre lehet pályázni: az első – 900 millió forintos kerettel – a nemzeti értékek bemutatását és népszerűsítését segíti. A települési, tájegységi, megyei értéktárral rendelkező önkormányzatok, illetve az általuk létrehozott nonprofit gazdasági társaságok, közművelődési intézmények, civil szervezetek, közalapítványok, egyházi jogi személyek, határon túli szervezetek 1 millió és 4 millió forint közötti összegre pályázhatnak. A támogatással nyomtatott és elektronikus kiadványok, honlapok, filmek készítését, bemutató terek kialakítását, rendezvények megvalósítását segíti az agrártárca.

A települési, tájegységi értéktárak létrehozásának segítésére 500 ezer és 1,5 millió forint közötti összegben lehet pályázni, erre 15 millió forint a keret. A harmadik lehetőség – ugyancsak 15 millió forintos keretösszeggel – a népi kézműves értékek megőrzése mellett arra sarkallja a pályázókat, hogy megjelenítsék a divatban a Kárpát-medence hagyományosöltözet-kultúráját. Az elnyerhető támogatás összege 250 ezer forinttól 500 ezer forintig terjed. A támogatások intenzitása 100 százalék, és azt előlegként nyújtják. A szakminiszter emlékeztetett, hogy a jelentős érdeklődés miatt tavaly emelte a kormány 230 millió forintról 980 millió forintra a hungarikum pályázat összegét.

V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos közölte, hogy a pályázatot a https://palyazat.hungarikum.hu/ elektronikus felületen kedd déltől lehet kitölteni, valamint a mellékleteket ugyanitt feltölteni, de véglegesíteni és beküldeni csak március 1. reggel 8 órától március 30-ig lehet. Nagy István szerint az értékfeltárás a Kárpát-medencei nemzetegyesítés eszköze. Az elmúlt hét év során a hazai és külhoni értékgyűjtés támogatására eddig kiírt tíz pályázat mintegy 2,8 milliárd forinttal támogatta a hungarikumok és a nemzeti értékek gyűjtését, gondozását. A 344 egyedi támogatással együtt a támogatási összeg meghaladta a 4,2 milliárd forintot – fűzte hozzá a miniszter.

 

Forrás: MTI

Lásd még a témában: Majd 19 milliárd forintnyi beruházás 1500 munkahelyért

 

Összeállította: Gönczi Krisztina