fbpx

Nincs már olcsó burgonya

Írta: Kristóf Imre - 2023 augusztus 18.

A hazai burgonyatermés egyre kevesebb, mert évről-évre csökken a termőterület. A kedvező árú import pedig már a múlté. A jelentések szerint ugyan is az egykor olcsónak számító élelmiszer a legtöbb országban már jellemzően magas árakkal kerül a piacra – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamra (NAK) a globális burgonyapiaci jelentésekre hivatkozó elemzéséből.

Hollandia: gyenge termés várható

Az első termések nem reménykeltőek: a terméshozamok elmaradnak még a 2018-as eredményektől is, amely annak idején a sokéves átlagnál is alacsonyabb volt. Ami viszont pozitívum, az a növekvő chipsipar, amelynek szüksége van nyersanyagra, ez pedig a szerződéses árak emelkedését okozza.

burgonya
A burgonya vetésterülete a legtöbb helyen csökken. (Fotó: Horizont Média)

Belgium: a kedvezőtlen időjárás negatív hatása

Nagy a bizonytalanság a közelgő belga burgonyaszezon körül. A tavaszi problémák és a nehéz időjárási körülmények meglátszanak terméshozamokon. Már most szinte biztosan kijelenthető, hogy nem lesz csúcstermés.

Németország: kicsi a kereslet a nyaralások miatt

A szezon elején a hiányzó csapadék miatt nagy hiány volt a piacokon ezért a burgonya ára magasra szökött. Az élelmiszer-kiskereskedők nagy mennyiségű burgonyát vásároltak, mivel az árukészlet gyorsan kiürült. A nyári szabadságolások miatt a kereslet visszafogott, még az előző évekhez képest is alacsonyabb. Az elmúlt hetek hosszantartó esőzései miatt a termelők nem tudtak növényvédőszereket használni a kártevők ellen, így az új termésnél késések várhatóak. A betakarítás várhatóan augusztus végén vagy szeptember elején kezdődik.

 Franciaország: a kereslet meghaladja a kínálatot

A francia piac továbbra is szenved a 2022-es termelési hiány következményeitől, mivel a szezonok átfedik egymást. Bár Franciaországban már minden területen termelnek, a kereslet még mindig meghaladja a kínálatot, az árak pedig nem enyhülnek. Az idén nyáron példátlan helyzet alakult ki: az elmúlt években jól fejlődő feldolgozóipar igényeinek kielégítésére spanyol burgonyát importáltak. Jelenleg valamennyi franciaországi termelési terület aktív. A termelés az elkövetkező hetekben fokozódik, az első étkezési burgonyával feltölthetik a hiányzó készleteket.

Egyesült Királyság: a burgonya nyereségességét az infláció és a Brexit sújtja

Az Egyesült Királyságban az év elején még volt bőven előző évi termés a piacon, és az árak csak május közepe táján emelkedtek. Az új burgonyaszezon néhány hete kezdődött Angliában, és az új termés jónak ígérkezik. A korai burgonyát megviselte az év eleji aszály, de az előző hetek esőzései miatt a későbbi burgonya jónak ígérkezik.

Skóciában jelenleg kedvezőek a termesztési feltételek mind az étkezési, mind a vetőburgonya esetében, mivel a nagyon száraz május és június után júliusban sok eső esett. A terméshozamoktól függetlenül idén kevés lesz a mennyiség, mivel sok termelő a túl sok rossz év után felhagyott a burgonyatermesztéssel (Brexit, magas energiaköltségek és a munkaerőhiány).

Olaszország: kiváló minőség, csökkenő terület, magas árak

Emilia Romagnában, Olaszország egyik fő termesztési régiójában 25-30%-kal csökkent a burgonyatermelés. Ez az állandó kereslet mellett jelentős áremelkedéshez vezetett. Egy nagykereskedő szerint a termék átlagosan 1,15 euró/kg áron hagyja el a csomagolóraktárakat. A méretek nem túl nagyok, de a minőségük nagyon jó. Az előző két évvel ellentétben 2023-ban nem voltak nagy kártevő problémák, és a romlás is nagyon alacsony. A termelők számára az alacsonyabb terméshozamot a magas árak kompenzálják.

Spanyolország: burgonyahiány van a piacokon

Kasztília és León egész területén folyik a burgonyabetakarítás, amelynek 20%-án már be is fejeződött. A szezon korán, július elején kezdődött, sőt egyes területeken már június végén. Voltak bizonytalan pillanatok, mert amikor a betakarítás elkezdődött, még mindig volt burgonya Andalúziából, Murciából vagy Levantéból, de megnyílt az export.

Dél-Afrika: magas árak

A burgonyaárak 78%-kal magasabbak a tavalyinál. Ahogy Limpopo elkezdi növelni kínálatát, valamint a még betakarítás alatt álló Nyugati Szabad Állam is, a piac ellátottsága javulni fog, ez lefelé irányuló nyomást gyakorol majd az árakra. Ebben a szezonban kisebb területen ültettek étkezési burgonyát (20 413 hektár) és az áramkimaradások negatívan befolyásolják a gazdaságok öntözési lehetőségeit is. Ennek ellenére Dél-Afrika burgonyából önellátó és a határokon túlra, például Mozambikba is exportál.

Kína: növekvő vetésterület, alacsonyabb árak

Az idei szezonban a vetésterület több, mint 13%-kal nőtt az előző évihez képest. Már megjelentek a piacon az első újburgonyák. Idén az árak alacsonyabbak, mint tavaly, mivel a kínálat nőtt. Augusztusban és szeptemberben még nagyobb árcsökkenés várható, amikor nagyobb mennyiségű burgonya érkezik a piacra. Ugyanakkor – bár a terület növekedett idén – a korábbi évek csökkenései miatt a teljes ültetvényterület még mindig valamivel a 2020/21-es szezon alatt van.

Észak-Amerika: az új burgonyatermés hozhat mérsékelt árakat

Az észak-amerikai burgonyakínálat jelentős változás előtt áll, mivel az új termés betakarítása Delaware, Minnesota és Quebec tartományokban már megkezdődött, Idaho, Washington, Észak-Dakota, Massachusetts és a kelet-kanadai tartományok pedig még előtte állnak. A kereslet jó, még annak ellenére is, hogy a burgonya árai az egész szezonban történelmi magasságban voltak. Várható, hogy a nagyobb kínálat megjelenésével az árak alacsonyabbak lesznek, és a kereslet tovább élénkülhet.

Forrás: NAK