fbpx

A fiatal generáció a mezőgazdaság jövőjének egyik alapja

Írta: Sajtóközlemény - 2023 augusztus 18.

A magyar agrárágazat előtt álló egyik legnagyobb kihívás a közeljövőben a munkaerő esetleges hiánya. A felnövekvő generáció számára fontos szempont a munkahelyválasztás során, hogy olyan munkát végezzenek, amit szeretnek és amivel kiteljesedhetnek ambícióik.

Gyermek és felnőtt
Cortevánál kiemelt figyelmet kap a fiatal generáció (fotó: Corteva)

Fiatalok és a mezőgazdaság

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat Fiatalok és a mezőgazdaság című 2019-es kutatása alapján a 14 és 18 év közötti fiatalok alig 1-2%-a körében szerepel a mezőgazdaság, illetve a gazdálkodás a tervezett pályaválasztási irányok között. A felmérésből az is kiderült, hogy a felnövekvő generáció számára fontos szempont a munkahelyválasztás során, hogy olyan munkát végezzenek, amit szeretnek és amivel kiteljesedhetnek ambícióik, valamint az is, hogy a fiatal generáció az esetek többségében a megfelelő információk hiányában nem a mezőgazdaságot választja.

A Corteva világszerte büszkén támogatja a mezőgazdaságban dolgozni vágyó tanulókat és a pályaválasztás előtt álló fiatalokat. A vállalat a helyi közösségekkel és intézményekkel együtt dolgozva tájékoztató programokkal, szakmai előadásokkal és állásbörzéken való aktív részvétellel segíti a fiatalokat abban, hogy megismerjék a mezőgazdasági szakmát és elkötelezettek legyenek a magyar agrárium fejlesztése mellett.

Fenntartható és környezetbarát világ a fiatalok bevonásával

Augusztus 12-én tartották, az ENSZ által létrehozott Nemzetközi Ifjúsági Napot, amely azokra a nehézségekre összpontosít, amelyekkel egyes fiatalok világszerte szembesülnek, felhívva ezzel a figyelmet a jövő generáció fejlődésére irányuló intézkedésekre. Az idei évben az Egyesült Nemzetek Szervezete azokra a zöld készségekre és aktivitásokra fókuszált, amelyek hozzájárulnak az éghajlatbarát, környezettudatos zöld világ létrehozásához és fenntartásához.

A Cortevánál kiemelt figyelmet kap a fiatal generáció fejlesztése és munkájuk, tudásuk folyamatos elismerése. A vállalat célja a gazdálkodók és fogyasztók életminőségének javítása, fenntartva ezt a folyamatot a jövő generációja számára. Ennek érdekében olyan megoldásokon és innovációkon dolgozunk, amelyek hozzájárulnak egy fenntartható és környezetbarát gazdaság és világ kialakításához. A jövő formálásának elengedhetetlen feltétele a fiatalok fejlesztése és bevonása. Nagyon fontosnak tartjuk a velük folytatott párbeszédet, tájékoztatást és fejlődési lehetőség biztosítását és folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, ahol együtt tudunk működni felsőoktatási intézményekkel a fiatalok fejlesztésére. Nem csak azt tartjuk fontosnak, hogy a mezőgazdasági szakmát attraktívvá tegyük számukra, de azt is, hogy olyan fontos témákban adjunk tájékoztatást, mint az élelmiszerbiztonság, a környezetvédelem, a fenntarthatóság és az életminőség javítására irányuló fejlesztések. Az elmúlt év során több rendezvényen, állásbörzén és szakmai előadáson is aktívan részt vettek kollégáink közép- és felsőoktatási intézményekben és örömmel tapasztaltuk a hallgatók nyitottságát és érdeklődését” – nyilatkozta Jenei Ágota, a Corteva Agriscience regionális HR tanácsadója.

A vállalat a fiatalok fejlesztésénél is azokra a technikai készségekre és ismeretekre fókuszál, amelyek lehetővé teszik a fenntartható mezőgazdaság fejlődését. A Corteva célja, hogy megismertesse a fiatalokkal a legkorszerűbb mezőgazdasági technológiákat, megszerettessék az agrár szakmát és potenciális munkalehetőségként tekintsenek a vállalatra.

Szakmai gyakorlati programok az új generációnak

A vállalat a jövőben is azon fog dolgozni, hogy támogassa az agráriumban dolgozni vágyó és a pályaválasztás előtt álló fiatalok fejlődését. A Corteva folyamatosan kapcsolatban van közép- és felsőoktatási intézményekkel, diákszövetkezetekkel és munkaerő-kölcsönző cégekkel, annak érdekében, hogy helyet biztosítson a szakmai gyakorlati programon résztvevő hallgatók számára, ezzel lehetőséget kínálva tudásuk és tapasztalatuk gyarapításához.

A vállalat gyakornoki programjával kapcsolatban a www.corteva.hu oldalon lehet érdeklődni, valamint további információ itt érhető el.

Összeállította: Barna Ferenc