fbpx

10 éve nem látott cukorárak, egy év kell a normalizálódáshoz

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 30.

Miután két éven át folyamatosan cukorhiánnyal zárta a termelési évet a világ, és a 2022/23-as termelési szezon csak további bonyodalmakat hozott, az árak világszinten elszabadultak, különösen Európában. 2011/12 óta nem tapasztaltunk olyan drágaságot, mint most. A piaci egyensúly csak az idei betakarítást követően állhat helyre az elemzők szerint.

cukorrépa
Idén nálunk is megnőtt a cukorrépa-termesztési kedv (forrás: jogazda.com)

Aszály és infláció

A finomított cukor globális ára idén április végén 720 dolláros szinttel érte el a csúcsot, azóta 10 dollárral csökkent. Ami az EU-t illeti, itt több mint 60 eurós ugrással meg is haladtuk a korábban mért árcsúcsot. 812 eurót ért egy tonna finomcukor, ami a 2022 áprilisi átlagárat 366 euróval (+82%) haladta meg, a londoni világpiaci árat pedig 30 százalékkal múlta felül. Ez a tavalyi aszály terméscsökkentő hatása és a háborús infláció együttes eredménye.

cukor átlagára EU
Forrás: EU Bizottság

Jön az ukrán áru

A futó értékesítési szezonban az EU a megszokottnál 1 millió tonnával több, 3 millió tonna cukrot importálhat az amerikai elemzők szerint. Egyrészt a tavalyi aszály okozta termeléscsökkenés, másrészt a megugró ukrán import áll a növekedés hátterében. Az EU Bizottság adatai szerint október 21. óta Ukrajnából származik a teljes uniós import 17 százaléka, köszönhetően az innen érkező áruk vámmentességének és az ukrán exportőrök beszűkült értékesítési lehetőségeinek. A háborús zónával határos EU-tagállamokban különösen megnőtt a behozatal: Románia 30 százalékkal, Lengyelország 14 százalékkal, Magyarország 10 százalékkal több cukrot fogadott Ukrajnából az értékesítési szezon első felében, mint egy évvel ezelőtt.

Idén nagyobb termés, több cukor várható

Ebben a szezonban a globális cukortermelés az előrejelzések szerint 10,6 millió tonnával 187,9 millió tonnára nő, elsősorban a brazil gyártásnak köszönhetően. Viszont a fogyasztás is magasabb szintre emelkedik, vélekednek az amerikai elemzők. Brazília termelése az előrejelzések szerint rekordközeli 42 millió tonnára nő, mivel a kedvező időjárás hatására bőséges cukornádtermés várható, és a növény termőterülete is bővült. A cukor/etanol gyártási arány 48:52 százalékra módosul az előző szezon 45:55-ös arányához képest. Mivel a brazil fogyasztás változatlan, a felesleg a növekvő exportban jelenik majd meg.

Idén az Európai Unió termelése is javul, 576 ezer tonnával 15,5 millióra emelkedhet, mivel most sokkal jobb az időjárás, mint tavaly volt. Az átlaghozamok növekedésével számolnak az európai elemzők a májusi MARS-előrejelzésben az összes fontos termelő tagállamban. A cukorrépa termőterülete nőtt Lengyelországban, Spanyolországban, Romániában, Szlovákiában és Magyarországon, ami bőven ellensúlyozza a francia terület csökkenését. A francia gazdák nem kaptak engedélyt a neonikotinoidos csávázásra, ami egyre inkább elfordítja őket a cukorrépatermesztéstől. Az Ukrajnával szomszédos államokban viszont a kukorica és a búza alacsony jövedelmezősége mozdíthatott több termelőt a cukorrépa irányába. Az európai cukorfogyasztás az előrejelzések szerint változatlan marad. A készletek növekedése várható a betakarítást követően.

A hazai cukorrépaterület növekedése már tavaly novemberben sejthető volt: Öt ok, amiért nőni fog a cukorrépavetési kedv. A növény területe idén bő 13 ezer hektárt tesz ki.