fbpx

Sosem rákkeltő pirítós: egy gént kikapcsoltak a búzában

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 március 03.

Ősszel elindulhat az első szabadföldi kísérlet egy génszerkesztett élőlénnyel. A módosítás a búza beltartalmára irányul.

 

buzakiserlet

A kisparcellás teszt ősszel elindulhat (forrás: Horizont Média)

 

Káros akrilamid

A brit Rothamsted Research kutatói genomszerkesztéssel csökkentették a búzaszemekben azon vegyületek mennyiségét, amelyek sütéskor, különösen pirítós készítésekor, rákot okozhatnak. A „valószínűleg rákkeltőnek” minősített akrilamid a sült tésztafélékben fordul elő. „Ez a vegyület nagyon komoly problémát jelent az élelmiszergyártók számára, mióta 2002-ben felfedezték” – magyaráz Nigel Halford projektvezető. Hozzáteszi: „Azóta számos módszert dolgoztak ki az akrilamid csökkentésére a feldolgozás megváltoztatásával. Némelyik sikeres volt, de nem minden élelmiszertípusra alkalmazhatók, és gyakran drágák.” Most a csapat a genom szerkesztésével olyan búzát fejlesztett ki, amelyik sütéskor eleve kevesebb akrilamidot termel.

 

Egy aminosavon múlik

„Az aszparagin aminosav az, amelyik akrilamiddá alakul át a sütés-pirítás során, ezért az alacsony aszparagin-tartalmú búza alacsonyabb akrilamidszintet eredményezhet, ami jó hír mindenkinek, aki szereti a jól elkészített pirítóst” – jegyezte meg Sarah Raffan, aki nemrég fejezte be az alacsony aszparagin-tartalmú búza előállítását, és a szabadföldi kísérletek vezetője lehet. A CRISPR/Cas9 genomszerkesztési technikával apró változásokat lehet elérni a DNS-ben. Ebben az esetben a kutatók leállították az aszparagin termelésében szerepet játszó gén működését.

 

Gyors tempójú nemesítés

Az EU szabályozása pillanatnyilag ugyanúgy GMO-nak tekinti az egy saját gén be- vagy kikapcsolásával működő élőlényt, mint azt, amelyik egy idegen faj DNS-éből tartalmaz szakaszokat. Ez gátja lehet a gyors, precíz nemesítésnek. A kérdést ezért az unióban is vizsgálják. A brit mezőgazdasági minisztérium az EU-ból való kilépéssel nagyobb szabadságot élvez, egy új jogszabállyal zöld utat adhat a génszerkesztett növényeknek is. Ha minden a tervek szerint halad, a szabadföldi kísérletek már idén ősszel elkezdődhetnek az első ilyen búzával.

 

Lásd még cikkeinket a témában:

Jön a szeptória-rezisztens búza: a hollandok találtak rá
A génszerkesztés a klímastratégia része lehetne – Segít a Nobel-díj?
Készül a betegségellenálló, génszerkesztett európai szuperbúza