fbpx

Az ország legnagyobb dinnyéje naponta egy centit nőtt

Írta: Szerkesztőség - 2023 augusztus 18.

Nyolcvan kilós dinnyék teremnek Darvas Tamás medgyesbodzási fóliasátraiban. A gyümölcs vetőmagja Arkansas államból származik, ahol épp a napokban zajlik az évente megrendezett dinnyefesztivál. Az amerikai Hope városában az 1920-as években kezdtek rekordméretű dinnyéket termeszteni versenyeztetés céljából.

Nyitókép: Dinnyejáték (Forrás: Cavecitywatermelonfestival.com)

Bodzási dinnyerekord

Dinnye terén verhetetlen Békés vármegye. Rekordot idén a megyesbodzási Darvas Tamás állított fel, akinek a fóliasátraiban nyolcvan kilós dinnyék teremnek. A nyugdíjas férfi és családja harminc éve foglalkozik dinnyetermesztéssel, ma harminc hektáron. A Beol hírportál beszámolója szerint az óriásgyümölcs, amely felhívta magára a hazai sajtó figyelmét, naponta egy centit képes nőni.

A szokásosnál nagyobb méretű, harminc kilós dinnyéit a Darvas család a medgyesegyházai dinnyefesztiválon mérettette meg először, a dinnyék versenyén. Ezek még konzervatív technológiával érlelt fajtáknak számítottak. A nyolcvan kilósra cseperedő dinnye azonban nem hazai nemesítésű, vetőmagját a nyolcvanas évek végén egy arkansasi mezőgazdaság boltban vásárolták.

Óriásdinnye (forrás: Darvas Tamás / Facebook)

Tamásék évente hat–hét palántát ültetnek el ebből a fajtából, amelyet az amerikaiak kimondottan versenydinnyének nemesítettek. A gyümölcskuriózumot a bodzásiak sem a piacra szánják, hanem a termék népszerűsítésére, hiszen a vásárlók szívesen fotózkodnak a gigadinnyékkel.

Arkansas dinnyekirálynői

A dinnyefesztiváloknak és a dinnyetermesztésnek nemcsak Békés vármegyében van tradíciója. Az Arkansas állambeli Hope (Remény) városában is minden év augusztusában megünneplik a görögdinnyét. Az itteni dinnyefesztivál kezdetei az 1920-as évekig nyúlnak vissza, amikor az érdeklődők azért tettek meg több száz kilométert vonattal, hogy szemügyre vegyék a település óriás-görögdinnyéit. Ezen alkalmakkor a szenátorok és a kormányzók beszédeket tartottak, sőt görögdinnye-királynőt is választottak az eseményen.

Az első világháború és a gazdasági világválság ugyan megviselte a várost, de egy rekordméretű, 195 kilós görögdinnye miatt, amely az 1930-as években termett a településen, a fesztivál újra életre kelt.

A világ legnagyobb görögdinnyéje 1935-ben. (Forrás: Butler Center for Arkansas Studies, Central Arkansas Library System)

A legnagyobb dinnyék versenye

A gigadinnye termesztéséért folyó versenyt John S. Gibson indította el, aki 1916-ban díjat ajánlott fel a legnagyobb zöldségekért és görögdinnyéért. Ez ösztönözte Hugh és Edgar Laseter helyi gazdálkodót arra, hogy olyan vetőmagsort fejlesszen ki, amellyel megnyerheti a vetélkedőt. Hugh 1925. augusztus 12-én mutatta be Arkansas első óriás-görögdinnyéjét, amely 136 kilót nyomott. Ezt követően rendszeresen megszervezték a dinnyeversenyt.

A kezdeményezés sikeres lett, az első öt fesztivál hatalmas tömegeket vonzott. 1928-ban például harmincezren vettek részt a seregszemlén. A Fox, a Pathé, a Paramount és a Metro-Goldwyn-Mayer filmre is vette az eseményt, hogy országszerte bemutathassák a mozikban. Volt is mit, hiszen a rendezvényen zenekarok által kísért feldíszített autók vonultak fel, a Fair Parkban koronázási ceremóniát tartottak, a részvevőknek jeges görögdinnyét szolgáltak fel, végül a nap szabadtéri táncmulatsággal zárult.

A 205,5 kilós Jumbo Black Diamondot Georgiában termesztette Jake Hololoway (Forrás: Giantwatermelons.com)

Csúcsdinnyéhez jó vetőmag kell

Az újabb görögdinnyelázat 1935 szeptembere hozta el Hope-ban, amikor a város ismét tudomást szerzett egy hatalmas dinnyéről. A 195 kilós gyümölcsöt lefényképezték, majd küldtek belőle az arkansasi születésű Dick Powell filmsztárnak és Calvin Cooledge elnöknek.

Rekord született 2005. szeptember 3-án is, amikor Lloyd Bright állt elő egy 121,93 kilós (268,8 font) dinnyével. Lloyd Bright fiának, Jasonnak 1986-ban is volt egy 118 kilós (260 font) óriásdinnyéje, amely bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. A Producing Giant Watermelons ‒ An Arkansas Tradition című könyvében Lloyd Bright azt írja, hogy megfelelő tudással és jó vetőmagból bárki képes óriásdinnyét előállítani.

Ha már dinnye, ez is érdekelni fogja: Újra sikernövény a dinnye, a dinnyetermesztés történetéről itt olvashatnak.

Gurzó K. Enikő