fbpx

Ezt nevezi viharnak és felhőszakadásnak a biztosító

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 augusztus 09.

Az Agrárkamara részletezte, milyen időjárási helyzetre fizet az agrár-kárenyhítési rendszer. Az esemény csak akkor minősül kárnak, ha a hozamcsökkenés a tárgyévet megelőző ötéves időszak átlagához képest legalább 30%-os.

kukorica
Kultúra szinten és öt évre visszamenőleg kell kimutatni egy jelentős terméskiesést
(forrás: Gellert Kaszas)

Rendkívüli időjárás

A kárenyhítési rendszer segítséget nyújt felhőszakadás és vihar okozta károk enyhítésére a szántóföldi növénytermesztésben és kertészetben. Felhőszakadásnak minősül azon időjárási jelenség, amelynek során a kockázatviselés helyén lehullott csapadék húsz perc alatt mért átlagos intenzitása elérte vagy meghaladta a 0,75 mm/perc értéket, vagy a lehullott csapadék mennyisége huszonnégy óra alatt elérte vagy meghaladta a 45 millimétert. Erre bőven akadt példa az országban, akár 60 mm-nél is több eső hullott le 4-5 óra leforgása alatt.

Vihar az a legalább 20 m/sec szélsebesség, ami a szántóföldi növényállományában mechanikai sérülést, hozamcsökkenést okoz, ideértve a homokverést is. Ez a szélsebesség 72 km/h-nak felel meg, és mint tudjuk, 100-130 km/h-s szelek is előfordultak a vihar fővonalában, gyökerestül fordultak ki a földből 30-40 éves fák.

Érinti a termés harmadát?

Az utóbbi időszakban tapasztalt heves viharok miatt keletkezett károkat a kár bekövetkezésétől számított 15 napon belül kell bejelenteni a Magyar Államkincstár erre szolgáló elektronikus felületén, a Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer menüponton keresztül. A kártérítéshez az szükséges, hogy

  • növénykultúra szinten a referenciaadatokhoz mérten legalább 30%-os hozamcsökkenés és 15%-os termelésiérték-kiesés kövesse a kárt;
  • a kérelmező a kárenyhítési hozzájárulást határidőben megfizesse;
  • a káreseményt bejelentse,
  • és a kárenyhítés iránti kérelmet legkésőbb november 30-ig benyújtsa.

A referenciaadatokba sajnos beletartozik a tavalyi, eleve harmadtermést adó évjárat is, azaz meglehetősen eltolódott a kárenyhítési küszöb, főként az idei, kiválónak indult terméshez képest. Plusz a kárt nem tábla, hanem kultúra szinten kell kimutatni.

A kárenyhítő juttatás összege legfeljebb a hozamérték-csökkenés 80%-ig terjedhet. A hozamérték-csökkenést a hozamkiesés és vonatkozó ár (a miniszteri közleményben közzétett referenciaár) szorzataként határozzák meg, azaz a kieső potenciális bevételt jelenti. Ezt a 80%-ot is csak akkor kapja meg a termelő, ha rendelkezik piaci mezőgazdasági biztosítással is. Egyébként csak a kártérítés felére jogosult. 

Ez a cikk is érdekelheti: Megdőlt, és még a kalász sem olyan súlyos, mint vártuk…