fbpx

Számos VERSATILE-újdonság a moszkvai szakkiállításon

Írta: Szerkesztőség - 2016 december 05.

AGROSALON 2016

 

A Rostelmash 3000 m2-es standja a kiállítók közül a legnagyobb volt

 

A VEKTOR-HOLDING Kft. a szaksajtó több tagját meghívta az október elején, Moszkvában megrendezett nagyszabású AGROSALON mezőgazdasági gépkiállításra, ahol a résztvevők egyebek mellett megtekinthették a VERSATILE újdonságait.

Szerkesztőségünk is képviseltette magát az oroszországi utazáson, amelynek keretében ellátogattunk Oroszország és a FÁK-országok legnagyobb nemzetközi mezőgazdasági gépkiállítására.

Utazásunk házigazdája Pohárnok Pál, a VEKTOR-HOLDING Kft. ügyvezetője, valamint Pohárnok Eszter VEKTOR-HOLDING Kft. gazdasági vezetője volt.

 

Pohárnok Pál, a VEKTOR-HOLDING Kft. ügyvezetője (balról), valamint Maltsev Valery Viktorovich, a Rostelmash csoport elnöke (jobbról)

 

Két és fél órás repülőgép-utazást követően érkeztünk meg Oroszország fővárosának repterére, ahonnan taxival jutottunk el a Moszkva belvárosában lévő impozáns Marriott Hotel Novy Arbat szállodába.

A következő nap reggelén indultunk a Crocus Expo területén megtartott AGROSALON szakkiállításra, ahol a Rostelmash standján Maltsev Valery Viktorovich, a Rostelmash csoport elnöke, valamint Malykhin Anton Aleksandrovich, az európai piacokért felelős kereskedelmi igazgató köszöntötte a magyar csoportot.

 

 

A legnagyobb oroszországi gépgyártó, a Rostelmash csoport termékeit és újdonságait Malykhin Anton Aleksandrovich mutatta be számunkra a színvonalas és szemet gyönyörködtető standon.

A kereskedelmi igazgató kihangsúlyozta, hogy a szakkiállítást mintegy 60 000 m2 területen rendezték meg, s a Rostelmash állított ki a legnagyobb, közel 3 000 m2 nagyságú standon, ahol 100 ember dolgozott a kiállítás ideje alatt azért, hogy magas színvonalon mutathassák be termékeiket.

A Rostelmash standján igazán nagy sikert aratott az a kombájnszimulátor, amit bárki kipróbálhatott, s megtudhatta, milyen egy VERSATILE kombájnnal dolgozni.

VERSATILE axiálrotoros technológia

A stand színvonalát mutatta az is, hogy több folyamatosan „dolgozó” szerkezeti elemet állított ki a gyártó, így az érdeklődők láthatták, hogyan működik például a hatékonyságáról és termelékenységéről világszerte jól ismert axiálrotoros kombájn rotorja.

Az újszerű és szabadalmaztatott rotortechnika lényege, hogy a rotorkosár is forog a rotorral ellentétes irányban, ezáltal 360 fokban 100 százalékban csépel és leválaszt. A szerkezetben 120 fokonként található összesen három cséplőszegmens, ennek köszönhetően fordulatonként három cséplést végez, így viszonylag nagy hézagokkal képes dolgozni, ami kíméli a szemet. A VERSATILE axiálrotoros eszközökkel megfelelő beállítás után számos kultúra takarítható be. A rotor másik specialitása, hogy a kosárcsere nélkül alkalmas gabona és aprómagvas kultúra betakarítására is.

 

 

TORUM 750 – kimagasló termelékenység

A hatalmas termelékenységű VERSATILE TORUM 750 kombájnba is az előbb bemutatott rotort építette a gyártó, s az európai piacra a betakarítógépet 506 lóerős Cummins-motorral szereli.

A 12 000 literes magtartály-kapacitású TORUM 750 betakarítógépet a VERSATILE standján az érdeklődők 9 méter széles, Draper Stream 900 gumihevederes rendszerű, talajkövető vágóasztallal láthatták, amivel minimális szemveszteség érhető el. A kerekeken futó vágóasztalnak köszönhetően a TORUM alacsonyan képes vágni, s a fekvőnövények – mint a szója – aratására is kiválóan alkalmas.

A TORUM kabinjába ülve azonnal feltűnt annak kényelme, illetve a kezelőelemek jó elhelyezése. Ezzel a kombájnnal minden bizonnyal az egész napos aratás is kevésbé fárasztó.

A TORUM európai változata rendkívül jó ár-érték aránnyal vásárolható meg a hazai gazdálkodók számára is.

 

 

A NOVA betakarítógép 2017 őszétől megvásárolható

Malykhin Anton Aleksandrovich elmondta, hogy nagy várakozással állnak a vadonatúj NOVA kombájn piacra vezetése előtt, amely az AGROSALON szakkiállításon volt látható először.

A NOVA betakarítógépről az eddigi tesztek tekintetében elmondható, hogy minden bizonnyal kategóriája leghatékonyabb betakarítógépe lesz, és előreláthatólag 2017 nyarától–októbertől nyílik lehetőség a megvásárlására.

A NOVA kivitelezése, hegesztése és festése egyaránt megfelel a kor elvárásainak. A kombájnt a rosztovi gyárban szerelik össze, de a fő egységeket – motor, hidrosztatika, stb. – világviszonylatban is vezető gyártóktól vásárolják.

A NOVA 50 cm-es, nagy szabad hasmagasságának köszönhetően még nedvesebb talajviszonyok között is jól használható, amit az opcionális összkerékhajtás tovább fokoz.

 

 

A VERSATILE 4-hengeres, 4,5 literes, 180 lóerős Cummins-motorral szereli a NOVA betakarítógépet, aminek magtartálya 4500 liter kapacitású, töltési magassága pedig 4 méter.

A NOVA hosszú, hagyományos láncos ferdefelhordójának egyik előnye, hogy a terményáram a teljes 1200 mm széles csatornában egyenletesen oszlik el, ami a cséplést is hatékonyabbá teszi, mivel a cséplő folyamatosan egyenletes terhelést kap. A hosszú ferdefelhordó a gépkezelő számára is kedvező, hiszen jobb ráláthatóságot biztosít a munkaterületre.

A NOVA hagyományos cséplőrendszere a 600 mm-es cséplődobbal és a 4 darab szalmarázóval tovább fokozza a hatékonyságot, csökkenti a szemveszteséget.

A NOVA 154 fokos átfogási szöge és kategóriájában a legnagyobb leválasztó felülete a leghatékonyabb betakarítógéppé teszi az új VERSATILE-modellt az osztályában.

A NOVA horganyzott szalmarázói nedves növény betakarításakor sem rozsdásodnak.

A gyártó úgy tervezte a kombájn szalmaszecskázó rendszerét, hogy a kezelő egy kar segítségével egyszerűen átválthatja szalmarázó vagy rendre rakás üzemmódra a betakarítógépet.

A NOVA hidraulika-rendszere jól átgondolt, bármelyik eleme jól hozzáférhető, nagy kompresszora pedig elegendő levegőt biztosít a kombájn szerkezeti elemeinek tisztításához is.

A levegőellátó rendszer az összes VERSATILE kombájn esetében az alapfelszereltség része.

A NOVA fülkéje kényelmes, a kombájn karbantartása és beállítása egyszerű: az oroszországi egyetemek mérnöki szakán úgy tanítják a géptervezést, hogy a produktum könnyen karbantartható, beállítható, valamint jól hozzáférhető legyen.

A vadonatúj modell 4-7 méter széles vágóasztalokkal szerelik, különlegesség, hogy flexibilis kaszaszerkezetű Float Stream vágóasztallal is elérhető lesz hazánkban.

A Versatile NOVA minimális szemveszteség mellett hatékony és gyors betakarításra képes: hatékonysága mindössze 10%-kal kisebb a VEKTOR-425-höz képest, miközben 20%-kal alacsonyabb áron vásárolhatók meg a hazai gazdálkodók – várhatóan 2017 nyarától.

Pohárnok Pál ügyvezető véleménye szerint a NOVA betakarítógép nagy karriert futhat be hazánkban.

RSM 161 – abszolút versenyképes betakarítógép

A 10 500 literes magtartállyal épített RSM 161 típusú hatékony és univerzális betakarítógépet már hazánkban is jól ismerik a gazdálkodók.

Az RSM 161-t alacsony üzemanyag-felhasználású, 380 lóerős hathengeres Cummins QSL 9 motorral és 1050 literes üzemanyagtartállyal szerelte a gyártó.

Az RSM 161 egyedülálló hidraulikus gyorskapcsoló kuplunggal szerelt ferdefelhordója nagymértékben csökkenti a le- és felkapcsolási időt, hiszen a vágóasztal rögzítése mindössze egyetlen karral megoldható.

Az RSM 161 nagy átmérőjű behordócsigája nehéz körülmények között is biztosítja a lekaszált kultúra egyenletes adagolását, s a motolla fordulatszáma fokozatmentesen állítható.

A TETRA Processor cséplőműben lévő kettős dobkosár egy időben állítható, ami elősegíti a minél kisebb mértékű szemveszteséget és károsodást.

Az RSM 161 osztályában a legnagyobb kapacitású betakarítógép. A mag, a pelyva és a szalma szétválasztását a háromszintes rostaszerkezetű OptiFlow tisztítóberendezés végzi, ami a gyártó által szabadalmaztatott rostafelfüggesztést tartalmaz, mintegy 7,1 m2 méretű leválasztó felülettel. A rosták utánállítása a fülkéből elektromosan végezhető. Dombos területen végzett munka során a rendszer az alsó és felső rostát is vízszintesen tartja.

A VERSATILE kombájn Luxury Cab vezetőfülkéje kategóriájában a legnagyobb és legmodernebb: rendkívül tágas, a benne található integrált irányítópultot az öt fokozatban állítható vezetőülés kartámlájában helyezte el a gyártó.

A VERSATILE RSM 161 számos vágóasztallal rendelhető. A Power Stream vágóasztalok garantálják az optimális terményáramot a kombájn ferdefelhordójához és cséplőművéhez. A Power Stream vágóasztalokkal zöld vagy nedves kultúra betakarításánál egyaránt hatékony vágás érhető el.

Az Active Stream hidraulikusan állítható vágóasztal teljesen új Magyarországon. Ez a vario vágóasztal előre és hátra irányban is képes 1-1 métert mozogni, amit a kabinból egy gombnyomással állíthat a gépkezelő.

Az Active Stream opcionálisan oldalkaszával is elérhető, amely eszköz kiválóan alkalmas repce és búza betakarításához.

VERSATILE RSM 1401 és 1403 önjáró silózó

A Rostelmash standján az RSM 1401 silózógépet is megtekintettük: hazánkban a 1403 ill. a Panther 500 változat érhető el, amit a gyártó Mercedes-motorral, valamint magasabb felszereltséggel kínál az európai piac számára. Az automatikus zsírozás, szemroppantó, kamerarendszer, levegőrendszer hazánkban alapfelszereltség, ami az orosz piacon opcionális.

A VERSATILE silózó a terményt a felszerelt adaptertől függően levágja vagy felszedi, majd az adagolószerkezetbe szállítja.

Az RSM adagolóegysége az áramló terményt összepréseli, felgyorsítja az aktív adagoló hengerekkel, emellett szinkronizálja az adagolás ütemét.

A VERSATILE silózó nagy fordulatszámú aprítódobja felaprítja a terményt, és felgyorsítja az áramlást a szemroppantó zónában, annak továbbszállítása érdekében.

A silózó aktív szemroppantója 20%-os forgási sebesség különbséggel összezúzza a magot – csak a kukorica viaszérettségi stádiumában ajánlott alkalmazása – majd a szűkítőcsatornában az aprított terményt elszállítja a gyorsítórotorba.

Az RSM lapátos gyorsítórotorja megnöveli az áramlás sebességét, majd elszállítja a terményt a kifúvócsőbe, ami a terményt a szállító járműbe irányítja.

Az RSM 161 silózót hazánkban eredeti KEMPER adapterrel kínálja a VEKTOR-HOLDING Kft., így például a 4,5 méter széles, sorfüggetlen adapterrel, ami silókukorica, cirok, szudánifű, vagy viaszérett gabona betakarítására is jól alkalmazható.

A KEMPER adapterben nagy fordulatszámon forgó vágórotorok találhatók, ezek alsó részére kettő-kettő hajlított kést szerelt a gyártó, amik roncsolják a betakarítandó kultúra tövét; ez egyrészt óvja a silózó gumiköpenyeit, másrészt elősegíti a szármaradvány lebomlását.

 

 

RSM 2650 – a legújabb VERSATILE önjáró silózó

Az RSM 2650 a legújabb VERSATILE silózó, amit a gyártó 650 lóerős, V8-as Mercedes-motorral szerel.

Az RSM 2650 egyik különlegessége, hogy kabinból állítható fokozatmentesen a vágás hossza.

A csúszósíneken elhelyezett szemroppantót fűfélék és zöldtakarmány betakarítása esetén a gépkezelő a kabinból kikapcsolhatja, így az nem dolgozik feleslegesen.

Habár az RSM 2650 már saját gyártmányú adapterrel is készül, a magyar piacra továbbra is eredeti KEMPER adapterrel érkeznek a VERSATILE silózók.

A VERSATILE 2375 most már rosztovi gyárból gurul ki

Újdonság a Rostelmash háza táján az is, hogy a 2375 típusú derékcsuklós VERSATILE erőgépet (megj.: Európában és Észak-Amerikában már nem forgalmazott) immár Rosztovban szerelik kész termékké.

A 2375-ös legtöbb főegységei – mint a motor, sebességváltó, alváz és a kabin – továbbra is Kanadából érkezik, de az erőgépet Oroszországban építik össze.

A különböző, Rosztovban előállított szerkezeti elemek gyártását a Kanadából átszállított fémmegmunkáló gépekkel végzik a jövőben.

Delta Track – hevederes járószerkezettel

A Kanadában készült derékcsuklós Delta Track erőgépet a gyártó 15 literes Cummins QSX motorral szereli, így a gépet a forgalmazó 450-620 lóerő között kínálja.

A Rostelmash Full PowerShift váltóval szereli a derékcsuklós VERSATILE DT erőgépeket, ugyanis ezt a rendszert tartják a legjobbnak és legmegbízhatóbbnak.

A Rostelmash nagy tapasztalattal rendelkezik a hevederes hajtóművek területén. A kiegyenlített felfekvésű, talajkövető, kettős BOGIE hevederes futóműnek köszönhetően nem lép fel görgő- és hevederkerék-túlterhelés. Biztosított a két irányban történő lengés, ezáltal jobb a terheléselosztás, valamint nem lép fel csúcsterhelés. A Rostelmash az új, kétgörgős Bogie heveder futóművet egy észak-amerikai futóműveket gyártó céggel közösen fejlesztette ki.

 

 

A derékcsuklós Delta Track acélbetétes gumihevederének nyúlása minimális.

A mezőgazdasági gépkiállításon igen sok újdonságot láthattunk, de a hosszú nap után sem lehettünk annyira fáradtak, hogy ne sétáljunk el a Vörös térre, ami csodálatos látványt nyújtott az esti megvilágításban.

Másnap reggel indultunk haza. Úgy gondolom, hogy a meghívottak képviselői sok szakmai és személyes élménnyel lettek gazdagabbak.