fbpx

Az EU után a brit piacot is megkapták a moldáv kertészek

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 augusztus 09.

A britek követik az EU példáját, és ugyanazt a termékkört engedik be vámmentesen a szigetekre, amelyek Európában is szabad utat kaptak az elmúlt év folyamán.

szilva
A német szilvapiacon nagy konkurenseinkké váltak a moldávok (fotó: Horizont Média)

Moldova 2014 – azaz a Krím megszállása – óta részesül kereskedelmi kedvezményekben az EU-val kötött társulási megállapodás nyomán. Már tavaly is megemelt kvótákkal, vámmentesen érkezett az európai piacra a moldáv alma, paradicsom, fokhagyma, csemegeszőlő, szőlőlé, cseresznye és szilva. Ezt júliusban a háborúra való tekintettel egy újabb egy évvel megtoldotta az EU.

Július 31-től Nagy-Britannia is törölt minden vámot, sőt, minden vámkontingenst is ugyanerre a hét Moldovából származó mezőgazdasági termékre. Az Egyesült Királyság „a Moldova iránti szolidaritás és támogatás jeleként” írta alá a megállapodást még májusban, stratégia partnerének nevezve a moldáv köztársaságot. Az intézkedés időtartama 12 hónap.

2022-ben Moldova 19. legfontosabb kereskedelmi partnere volt az Egyesült Királyság. Mindkét fél bízik benne, hogy ez hamarosan változni fog. Mindennek közvetett hatása van a külpiacainkra, ahogy azt ebben a cikkben is kifejtettük: Kiszorultunk a német szilvapiacról, a moldávok nyertek.