fbpx

Drága a gáz? A mezőgazdaság sok energiát szolgáltatna

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 30.

Elkészült az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) biomassza-felhasználásról szóló jelentése. 65 magyarországi erőmű, fűtőmű és biogázüzem adatai alapján a mezőgazdaság hulladékait leginkább a biogázüzemek hasznosítják, a fűtéshez inkább az erdészet/faipar szolgáltat biomasszát.

biomasszás
Ezzel is lehet fűteni: ocsú (fotó: Horizont Média)

Az üzemek 15-18 százaléka állt

A beérkezett információk alapján 2021-ben 27 működő és 6 nem üzemelő erőmű és fűtőmű volt hazánkban, ahol a biomasszát energetikai célra hasznosították. Biogázüzemek esetén ez a szám 38 működő és 7 nem üzemelő volt. A nem működő erőművek, fűtőművek esetén azért állt a termelés, mert drága volt az alapanyag, illetve az enyhe tél miatt nem volt kifizetődő. Akadt olyan cég, ahol javításokat végeztek, előfordult az is, hogy elindult a felszámolás a vállalkozásnál. A biogázüzemeknél azért állt a termelés 2021-ben, mert nem tudtak olyan hatékonysággal dolgozni, hogy ez ne legyen veszteséges.

A beérkezett adatok alapján 2021-ben a hazai energetikai célú biomassza-felhasználás 3,65 millió tonna volt (+0,4 százalékos növekedés 2020-hoz képest). A 2021-es tárgyévben felhasznált összes biomassza-alapanyag több mint egyharmadát a Közép-Dunántúlon, negyedét Dél-Dunántúlon használták fel energiatermelésre.

térkép
Biomassza-hasznosító üzemek (forrás: AKI)

Fűtésre: faapríték

A Magyarországon lévő biomassza-alapanyagokat felhasználó erőművek és fűtőművek 57,6 százalékban faaprítékot (1 366 ezer tonna) használtak fel energiatermelésükhöz, az előző évben felhasznált mennyiséghez képest ez több mint 25 százalékos növekedés. Az összes felhasználásból az apríték (erdei apríték, fűrészpor, kéreg) után a tűzifa (hengeres, kuglizott, rönk) 9,1 százalékkal, a napraforgóhéj 5 százalékkal, a gabonaszalma és a papíripari hulladék 6,3 és 6,6 százalékkal részesedett. Az egyéb alapanyagok 15,4 százalékot tettek ki. (Lásd cikkünket a témában: Terményszárítás ingyen: ocsúval.)

Biogáznak trágya

A biogáz-termelésben felhasznált legfőbb alapanyagcsoport a mezőgazdasági termékek, amelynek részesedése 54,7 százalék (700 ezer tonna). Ennek a mennyiségnek a 89,7 százalékát az állati trágyák jelentették 2021-ben. Második legfontosabb alapanyagcsoport a gáztermelés során a feldolgozóipari alapanyagok 36,9 százalékkal (472,5 ezer tonna), melynek 20,1 százalékát a szeszipari melléktermékek, a 26,7 százalékát a malomipari termékek tették ki a vizsgált évben. Az egyéb feldolgozóipari alapanyagok között még a tejipar melléktermékei számottevőek.

A részletes adatok itt érhetőek el.

Összeállította: Gönczi Krisztina