fbpx

Egyre forróbb a hagymapiac

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 17.

Az új hagymatermés kisebb a tavalyinál, és előállítani, leszállítani is költségesebb. A kereskedők a fogyasztók fizetőképességének határait tesztelik. Hazánk importfüggő ebből a termékből.

vöröshagyma
Minden harmadik hagyma külföldről érkezik hazánkba (fotó: Horizont Média)

Van hagyma, a kérdés, hogy milyen áron

A legfrissebb vöröshagymatételeket az európai nagybani kereskedelemben kilónként 30-33 eurócentért lehet megszerezni, amit a hollandok magas árszintnek tartanak. „Míg az elmúlt hetekben a kínálat és a kereslet egyensúlyban volt, most, hogy befejeződött a dughagyma betakarítása, a piacon a hiány jelei mutatkoznak” – állítja egy holland nagykereskedő, William Nannes. A J. P. Beemsterboer kereskedelmi vezetője kiemeli: a mostani áremelkedés átmeneti, a helyre vetett hagymák betakarításával ugyanis ismét nagyot fog bővülni a kínálat.

Érdemes tudni, hogy Hollandia a világ legnagyobb hagymaexportőre. 2020-ban, a világjárvány közepén is 754 millió dollár értékben szállította ki ezt a terméket az országból, a globális forgalomba kerülő mennyiség egyötödét adta. Kína csak a második volt 12 százalékos exportpiaci részesedéssel. A járvány mélypontja után 2021-ben emelkedni kezdtek az árak, amit a bőséges termés fékezett, ameddig tudott. Most viszont az energiaválság, az infláció és a növény termőterületének csökkenése egyaránt felfelé tolja.

vöröshagyma ára
A hazai vöröshagyma ára. 2020 becsült adat, a járvány mélypontján elmaradt a mérés (forrás: KSH)

Minden harmadik hagyma külföldről jön

A holland kereskedő mégis arra int, hogy a sikeres értékesítéshez a keresleti oldalnak is rendelkeznie kell fizetőképességgel. William Nannes úgy véli, hogy azokban az országokban, ahol a hagyma az étkezési kultúra szerves része, továbbra is meg fogják venni a portékát, míg ott, ahol nem számít alapélelmiszernek, alternatívát fognak keresni rá a vásárlók. Az érdeklődés elsősorban az afrikai államokban fog megcsappanni az európai termék iránt.

A kínai, török vagy spanyol hagyma ugyanezekkel a gondokkal küzd, és ugyanazokban a régiókban akarja majd levezetni a hagymafeleslegét, mint a hollandok: a Távol-Keleten. A világ legnagyobb importőre egyébként az USA, mögötte nagyjából azonos importpiaci részesedéssel sorakoznak Vietnám, az Egyesült Királyság, Németország, Malajzia és Banglades. Hazánk évente 15-20 ezer tonna körüli vöröshagymamennyiséget szállít be, kivitelünk csak 1-2 ezer tonna. Saját termésünk 40-45 ezer tonna körül mozog, a termelés nagyjából 1500 hektárra szorult vissza. A számok alapján a szükségletünk mintegy harmadát kell importból fedeznünk. A fő ellátónk Hollandia.