fbpx

Arra várunk, hogy a brazil cukornádba beüssön a mennykő

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 12.

Nagyjából 5 százalékkal magasabb most az EU piacán a fehér cukor ára, mint tavaly ilyenkor, a 2017-es árszintet viszont 20 százalékkal múlja alul. Hát, ez nem az a piaci helyzet, amire várt az ágazat! Még elkeserítőbb, hogy a termelést véletlenszerű időjárási eseményekre próbáljuk alapozni.

 

cukornád betakarítás
Remény Európának: gyenge lehet a brazil termés (forrás: sugarcane.org)

 

Javuló, de nem elég jó árak

A becslések szerint idén több cukorrépa terem Európában, mint tavaly, és az árak is enyhén emelkednek, de ez messze van attól, hogy akár a gyáraknak, akár a termelőknek tisztes jövedelmet hozzon a növény – állapítja meg az agrarheute.com. Egyelőre még azt sem tudni, hogy Brazíliában merre mozdul el a cukorgyártás. Augusztusban olyan hírek érkeztek a dél-amerikai országból, hogy a cukornádtermés évtizedes mélypontra süllyedhet a kedvezőtlen időjárás miatt. Egész pontosan 7,3 százalékos terméscsökkenésről van szó. Ráadásul az üzemanyagárak ismét magasak, így az etanolgyártás felé mozdulhat el Brazília a cukor rovására (pillanatnyilag a cukor a nyereségesebb). Ennek alapvető hatása lenne a globális árakra.

Európa nyugati felén idén nedvesebb volt a nyár, mint tavaly, ennek köszönhetően jobbak a termésátlagok. Németországban 354 ezer hektárról 27,5 millió tonnás összterméssel kalkulálnak (78 t/ha), ami 7 százalékkal haladná meg a tavalyi gyenge eredményt. A cukortartalom átlagosan 18%. A répatermelők száma az utóbbi két évben 12%-kal csökkent Németországban. Ebben a meghatározó csávázó és rovarölő szerek engedélyének visszavonása éppúgy szerepet játszik, mint az időjárási anomáliák.

 

cukorárak
Két évtizedes mélypontról mozdulunk el (forrás: agrarheute.com)

 

Esik a termőterület

A német gazdálkodók egyébként nem részesülnek termeléshez kötött támogatásban. Ez hazánkban a tavalyi árfolyamon 226 ezer forint pluszt hozott a gazdáknak hektáronként. A termelési kedv ezzel együtt nálunk is esik. Tavaly a répaterület már csak 13 ezer hektárt tett ki (2013-ban még a 19 ezer hektárt súrolta), az össztermés pedig 800 ezer tonna alatt maradt. Átlagaink jellemzően 60 tonna körül alakulnak, csak az olyan kivételes évjáratokban, mint amilyen a 2016-os év volt, értük el országosan a 70 tonna/hektáros eredményt. A cukorrépa alapárában számolt 16%-os cukortartalmat gyakran el sem érjük.

A betakarítást követően uniós szinten 15,5 millió tonna cukor termelésével kalkulálnak az elemzők, ami egymillióval lenne több a tavalyi, két évtizedes mélypontnál. A javulás a jobb átlaghozamoknak köszönhető. Ha a cukorárak nem emelkedtek lényegesen, borítékolható, hogy a gyáraknak ismét nehéz lesz összeverbuválniuk a termelőket a tavaszi vetésre. A nagy áremelkedéshez azonban az kell, hogy Brazíliában beüssön a mennykő. Kérdés, hogy lehet-e üzletet építeni ilyen véletlenszerű időjárási eseményekre?