fbpx

Ukrán gabonaözön: ennyi lesz a fájdalomdíj egy hektárra

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 augusztus 08.

Ahogy azt a szaktárca vezetője is jelezte, jelképes összegre számíthatnak a termelők az ukrán gabonadömping miatt. Kiszámoltuk, mire futja a brüsszeli kárpótlásból, ha 50 és 500 hektár között mindenki jelentkezik a támogatásért.

kukorica a hajón
Csak magunkra számíthatunk (forrás: ciss-group.com)

Nincs saját forrás

Mint azt már egy korábbi cikkünkben jeleztük, közel 16 millió euró piaci kompenzációra számíthat Magyarország az ukrán háborúval összefüggésben, amit legkésőbb december 31-ig teljesít Brüsszel. Arról is írtunk, hogy az érintett tagállamok ennél hamarabb és saját nemzeti forrással megtoldva is fizethetnének a termelőknek a bent ragadt gabonakészletek okán. Mostanra körvonalazódott, hogy a magyar államnak nincs forrása a brüsszeli összeg kiegészítésére, és fizetni sem tud hamarabb, mint ahogy az eurómilliók befolynak.

A konstrukcióról az az elképzelés, hogy csak az 500 hektár alatti mezőgazdasági területtel rendelkezők részesülnek belőle, mivel a tapasztalatok szerint ők vannak a legrosszabb anyagi helyzetben. A támogatás legfeljebb 100 hektár kukoricatermő terület után vehető igénybe. Fontos, hogy ehhez szeptember 15-ig legalább 10 tonna kukoricát igazoltan el kell adni!

Így kalkulálnak

A támogatásikérelmet előreláthatóan 2023. október 1. és 2023. október 15. között lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz, a MÁK honlapján rövidesen megjelenő útmutató szerint. Az igénybe vehető hektáronkénti kompenzáció összege a 15,9 millió euró nagyságú keretösszeg és a feltételeket teljesítő összes kérelmező kukoricatermő területének hányadosaként kerül meghatározásra.

A Mezőhír durva becslése szerint, ha az 50 és 500 hektár közötti valamennyi gazdaság jelentkezik a támogatásért, akkor a vetésváltási szabályokat figyelembe véve nagyjából 600 ezer hektárt érinthet az intézkedés, azaz a kukoricaterület bő 70%-át. (Tavaly mindössze 820 ezer hektáron volt tengeri.) Ez 390 forintos euróárfolyamnál hektáronként nagyjából 10 ezer forint támogatást jelentene az igénylők számára. Valóban jelképes összeg…