fbpx

Egészségmegőrzés, vagy mérgezés? Vásárlás előtt tisztázzuk, mi a cél…

Írta: Barna Ferenc - 2020 október 27.

Immunrendszerünk erősítésére, bizonyos gyomorpanaszokra előnyös választás lehet a sütőtök. Korábban írtunk e zöldség kedvező élettani hatásairól, hiszen már több hete kapható a piacokon, illetve az élelmiszerboltok zöldséges polcairól is beszerezhetjük. Azonban a következő hétvégén itt a Halloween (igaz a magyar kultúrában hagyományokkal nem rendelkezik ez az ünnep, de egyre divatosabb). A faragásra használt dísztökök nem sütnivaló csemegék – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

 

A sütni valók az úgynevezett téli tökök:

Hazánkban a sütőtökfogyasztás mennyisége évről évre lassan, de biztosan növekszik, és az őszi-téli hónapokra koncentrálódik. A sütőtök íze édes, textúrája kellemes. Beltartalmi értékét a nagy karotin-, C-vitamin-, magas kalcium- és foszfortartalom adja. Jó tesz a látásnak, normalizálhatja a vérnyomást, javítja a prosztata működését, nyugtató hatása van, segíti a fogyást…

 

A halloween-tökök:

A zöldségesek, áruházak általában (de nem minden esetben) Halloween-tök néven árult termés biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Utóbbiakat étkezési célra még zsengén szedik le, de termésük éretten – ahogy a Halloween-tököt is szedik – már kemény és ehetetlen. Magyarországon a Halloween-tök dísztípusa terjedt el, ami nem ehető, fogyasztása esetén gyomorpanaszok jelentkezhetnek. Nagy, élénk narancssárga színű, és alapvetően díszítési célra szánt, belül üregesebb.

 

 

Többféle Halloween-tökkel találkozhatunk, a 2-3 kilós fajtáktól (Gomez F1 – élénk narancssárga) a 9-18 kilósakig (Cronus F1 – enyhén lapos, bordázott termésű).

Érdemes tudni, hogy különösen a kisméretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot (Cucurbitacin) tartalmaznak. Ezek a tökök mérgezőek lehetnek, de az ízük jellemzően kellemetlen, ami jó esetben elveszi a kedvet az elfogyasztásuktól.

Forrás: NAK közlemény