fbpx

Ezerrel gyártják a napraforgóolajat, de fékezik az exportot

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 09.

Kazahsztánra figyelni kell, szemmel láthatóan stratégiát váltott a napraforgó-termékláncban. Triplázás közeli az őszi növényolaj-exportjuk. A kormány a lakosság védelmében ismét piaci fékeket épített be.

napraforgóolaj
Növekvő exportpotenciál Kazahsztánban (forrás: atameken.kz)

Olajgyártásra álltak át

Október a napraforgómag-export ideje Kazahsztán számára, az ország még a Covid idején is 30 ezer tonna feletti magmennyiséget szállított ki a határokon túlra ebben a hónapban. 2021-ben azonban már csak alig 7 ezer tonnát, idén pedig ennél is kevesebbet, 5,7 ezer tonnát (tehát a változás nem az ukrán háború hatása). A kisebb magexport pozitív folyamatokat takar: Kazahsztán – példát véve Ukrajnáról – egyre több olajat gyárt házon belül. Ez óriási hatással van az exportjukra is. Míg tavaly szeptember-október folyamán 12,3 ezer napraforgóolajat szállítottak ki, addig idén 33,5 ezer tonnát, azaz triplázás közeli a kiviteli teljesítmény az APK Inform értesülései szerint.

Piaci fékek beépítése

Az ország mindent meg is tesz azért, hogy a határokon belül tartsa a feldolgozóipar számára értékes napraforgómagot: december 5-től 20%-os, de legalább 100 eurós exportvámot szabtak ki a kaszatok tonnájára. Januártól kvótát is kapcsolnak a napraforgómag-exporthoz. A kazahsztáni napraforgóolaj-termelés közel 200 ezer tonnára rúgott 2022 első 5 hónapjában, ami éves szinten 30%-os növekedés – mutatott rá korábban az AgFlow, és már ekkor exportkvótát határoztak meg a nyárra: maximum 68 ezer tonna napraforgóolaj hagyhatta el az országot. Az éves kivitel minden évben látványosan növekszik, idén pedig a drágulás is megmutatkozik majd az exportérték-bővülésben.

kazah napraforgóolaj
Forrás: AgFlow

A kormányzat úgy ítélte meg, hogy az árnövekedés a fogyasztók számára már elviselhetetlen terhet jelent. Az étolaj átlagára májusban már elérte a 808 tengét (cc. 670 Ft/l), ami kazah viszonylatban valóban kritikus árszint. Most a napraforgóolaj-gyártók egy, az agrártárcával kötött megállapodásban azt vállalták, hogy az étolaj éves átlagára nem emelkedik 750 tenge/l (622 Ft/l) fölé.

Lásd még a témában: Három év alatt megtriplázódott a kazah napraforgóolaj-export.