fbpx

Meghosszabbították a gabonakiviteli korlátozást

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 30.

A Magyar Közlönyben megjelent jogszabálymódosítás nyomán az állam meghosszabbítja elővásárlási jogát az országból kiszállítani kívánt gabonákra.

gabonafuvar
A magyar nemzetközi gabonafuvarozás 60 százaléka közúton bonyolódik (forrás: keletagrologistic.hu)

Csak az adminisztrálás fogta vissza

Az első, a gabonakivitel kontrollját szolgáló rendelet az orosz-ukrán háború kitörése után nem sokkal, március 5-én jelent meg. Eszerint az ország területéről kiszállítani kívánt gabonatételeket – beleértve a szóját és a napraforgót is – be kell jelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz, az állam pedig élhet vételi jogával. A rendelet a tranzitforgalmat nem érintette.

Az első piaci riadalmat a gyakorlatban nem követte komoly változás, leszámítva az adminisztrációs teher növekedését és pár napos késést az exportfolyamatban. Az állam eddig nem élt elővásárlási jogával. A jogszabály május 15-én vesztette volna hatályát, most azonban meghosszabbították az új búza betakarításáig, július közepéig.

Még két hónap, és itt az új termés

Az új termés az előrejelzések szerint őszi árpából meghaladhatja a 6 tonnás átlaghozamot, őszi búzából pedig az 5,7 tonnát. Ez rosszabb a tavalyi eredménynél, viszont jobb az ötéves átlagnál. Az áprilisi esők sokat javítottak a terméskilátásokon. Repcéből az elemzők 3 tonnásnak becsülik a megmaradt területekről lehozható átlagtermést. Sajnos a növény a termesztési kockázatok és költségek miatt évek óta veszít a termőterületéből.