fbpx

Hullámvasúton a hagymaágazat: lassan a mélypontra érünk?

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 20.

A rendszerváltozás óta jelentősen visszaesett a hagymatermesztés, és a boltok polcairól gyorsan elfogy a hazai hagyma, több hónapig szinte csak az import áru érhető el. A vöröshagymát a korábbi évtizedekkel szemben ma már friss termékként vásárolják a fogyasztók, a házi tárolás gyakorlatilag megszűnt. A magyar vöröshagyma versenyképességének erősítéséhez a tárolhatóság fokozása és a tárolókapacitás növelése is szükséges, hogy a minőség a betakarítástól 6-7 hónapon keresztül a piaci igényeknek megfelelő maradjon – írja a napi.hu.

A hagyma termőterülete átmeneti felívelést követően ismét csökkenőben van:

Hohn Krisztina LMP-s országgyűlési képviselő most megkérdezte az agrárminisztert, hogy a kormány milyen intézkedéseket vezetett be a hazai hagyma versenyképességének javítására, és milyen további intézkedéseket tervez annak érdekében, hogy javuljon a magyar hagymatermesztés helyzete? – idézi a portál a kérdést.

Nagy István agrárminiszter válaszából kiderül, hogy a kormány nem tesz külön intézkedéseket a hagymatermesztés ösztönzésére, hanem azt a kertészeti ágazatot célzó intézkedések keretében támogatja. Ilyenek a TÉSZ-ek és a termelői csoportok támogatásai, valamint az öntözésfejlesztési támogatások. A kormány augusztusban tervezi egy kertészeti üzemek támogatására szóló, 30 milliárd forint keretösszegű felhívás megjelentetését, amelyben a hagymatermesztéssel foglalkozó gazdák is fejlesztési célú támogatáshoz juthatnak – közölte az agrárminiszter. Egyebekben egy piacgazdaságban a termelők szuverén döntése, hogy csökkentik-e vagy növelik egy adott növény termőterületét – mutatott rá az agrárminiszter.

A Nemzeti Agrárkamara tavaly információs bank létrehozásával kívánta stabilizálná a hagymaágazatot. Erről itt írtunk.