fbpx

Ismét 100 millió borászati gépbeszerzésre!

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 17.

A technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető támogatásról szóló 53/2020. (X. 27.) AM rendelet értelmében ismét támogatás nyújtható borászati gépek és technológiai berendezések beszerzéséhez.

borászat
A kisüzemek a gépek árának 40-50%-ára tarthatnak igényt (fotó: Horizont Média)

Támogatják a szőlőfeldolgozáshoz, mustkezeléshez, bor, pezsgő vagy habzóbor készítéséhez, kezeléséhez, tárolásához, érleléséhez és kiszereléséhez kapcsolódó, új, első üzembe helyezésű borászati gépek megvásárlását. Ezen felül az üzemen belüli anyagmozgatáshoz, raktározáshoz, illetve csomagoláshoz kapcsolódó, új, első üzembe helyezésű gépek beszerzését és napelem- vagy napkollektorrendszer beszerzését is segítik.

Egy kérelmező részére benyújtási időszakonként legfeljebb 100 millió forint támogatás nyújtható. Őstermelők és kkv-k a beszerzett gép vételárának 40-50 százalékára tarthatnak igényt, nagyvállalatok 20-25 százalékát nyerhetik el támogatásként (a település helye szerint).

A kérelmeket február 15. éjfélig lehet benyújtani. A kifizetési kérelmeket 2024. november 15. és december 21. között várják a Kincstárnál.