fbpx

A fűszernövényekre nem csökken a kereslet

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 03.

Válság ide vagy oda, a fűszernövényeket el lehet adni – a kereskedő szerint. A termelők viszont egyre nehezebb klimatikus környezetben és egyre drágábban tudják előállítani az ételeink zamatát adó növényeket.

oregánó
Az oregánó is nagy mennyiségben igényelt fűszernövény Európában (forrás: ernstundschloesser.de)

Szűkült az európai termelés

A szárított fűszernövények, például a petrezselyem, a bazsalikom, a menta és a koriander a kereskedők szokásos kínálatának részét képezik, és folyamatosan nagy népszerűségnek örvendenek a fogyasztók körében. Ennek ellenére Alexander Hornig, a berlini Ernst & Schlößer GmbH ügyvezetője arról számol be, hogy most teljesen kiszámíthatatlan a piac: „Senki nem tudja igazán, hova tartunk. Kalkulálhatatlanok az olyan alapvető költségelemek mint az energia, a csomagolás és a szállítás.”

Hornig szerint Bajorországban és Ausztriában tavaly sok termelő csökkentette vagy korábban fejezte be a termelést az emelkedő termelési-szárítási költségek miatt. A melegházak fűtése pedig teljesen leállt. A beszerzés súlypontja ezért áttevődött Dél-Európára, Izraelre, Marokkóra, Kenyára. Hornig cége a folyamatos ellátást Izraelből és Kenyából biztosította, ahonnan a teljes termékpalettát be tudták szerezni. Ide tartozik az oregánó, a lestyán, a sóska és a thai bazsalikom.

Ezekben az országokban az éghajlati viszonyok egész évben viszonylag állandóak, ami megkönnyíti a termesztést és szárítást. Európában az éghajlatváltozás és a vízhiány egyre kritikusabb termelési környezetet eredményez, és nagy kérdés, hogyan tudnak ehhez alkalmazkodni a helyi termelők – mondja Hornig. Mivel az itteni minőséggel időnként baj van, már korábban is fordultak a déli térség árui felé. Ezeket egy amszterdami brókeren keresztül rendelik a holland reptérre, innen teherautóval jutnak el Berlinbe.

Zárt termesztőberendezések, vertikális farmok

„2022 utolsó felében kétszer is felfelé kellett módosítanunk az árakat. Ennek legfőbb oka, hogy a légi utasforgalom még mindig nem normalizálódott. Kevés a járat, így a teherforgalom számára is csökkentek a kapacitások, ami magasabb árakhoz vezetett” – osztja meg Hornig. A berlini cég vagy nagykereskedőknek adja tovább a fűszernövényeket, vagy tálcákra csomagolja, és így kerülnek az áruházláncok polcaira. Az áru nagy része 15 grammos csomagolást kap, de továbbértékesítésre több kilós dobozokat is összeállítanak, például petrezselyemből, amire télen is nagy igény van.

Az európai termelés fennmaradása már csak az ökológiai lábnyom csökkentése szempontjából is fontos lenne, de a klímaváltozás miatt erre hosszabb távon csak a vertikális farmok nyújthatnak megoldást az ügyvezető szerint. „Ez a gazdálkodási mód független az időjárástól, az évszakoktól és a termelés helyszínétől. Ez előbb-utóbb olyan előnyt jelent, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.” Hozzátesszük: ez a rendszer is energiaigényes. A fenntartható működéshez legalább az áramtermelés egy részét helyben termelt, megújuló energiából kellene biztosítani.

Ezek a cikkek is érdekelhetik a témában:

Nagyot kerestek az olaszok a vágott fűszernövényekkel

Vertikális farm a pincében: itt az első magyar beltéri gazda