fbpx

Repce Komplett – a komplett őszi megoldás repcében

Írta: MezőHír-2023/08. lapszám cikke - 2023 augusztus 02.

A repcetermesztés alapköve a sikeres gyomirtás elvégzése, hiszen alapvető fontosságú, hogy a repcenövényünkkel együtt csírázó és azonos talajmélységből vizet, valamint tápanyagokat felvevő gyomok jelentette konkurenciát minél előbb megszüntessük.

Kezelt és kezeletlen repce
1. kép. Butisan® Complete 2,5 l/ha hatékonysága extrém késői bemosó csapadék esetén

Apre-/korai posztemergens repcegyomirtási szegmens koronázatlan királya a Butisan® Complete. Mind megbízhatóságban, mind hatékonyságban felülmúlhatatlan, hiszen a benne lévő három hatóanyag hasonló hatásmechanizmussal rendelkezik, mégis eltérő pontokon hat. A Butisan® Complete hatóanyagai: a metazaklór, a dimetenamid-P és quinmerak egymás hatását kiegészítve tökéletes hatékonysággal irtják az összes fontos, repcében károsító gyomnövényt.

Az időjárási körülmények szélsőséges kihívások elé tudják állítani a jól bevált gyomirtási technológiáinkat is. Így történt 2020 őszén is a tiszaalpári kísérleti helyszínünkön, ahol a Butisan® Complete-tel történt preemergens kezelés után 24 napig egy csepp eső sem hullott. A szárazság következtében a gyomok kelése a vetést követő bő egy hónap múlva tudott megindulni.

A Butisan® Complete preemergensen és korai posztemergensen kijuttatva egyaránt kiváló megoldás a repcéink gyomirtására. Kijuttatását nem szükséges közvetlenül a várt bemosó csapadék érkezéséhez időzíteni, hiszen hatóanyagai az optimálisnál később érkező csapadék hatására is aktivizálódnak (1. kép).

Kezelt és kezeletlen repce
2. kép. Kezeletlen kontroll (bal), Caramba® Turbo 1 l/ha-ral kezelt, ősz (jobb)

A következő fontos építőelem az őszi regulátor; a kezelésnek kettős célja van, hiszen egy jó regulátor véd a gombabetegségek ellen is. 2022 őszén a sok csapadék miatt repcéink fejlődése robbanásszerű volt. A Caramba® Turbo egyértelműen kiemelkedett a piacon lévő szerek közül, hiszen mindkét hatóanyaga csökkenti a megnyúlásos növekedésért felelős gibberellinhormon termelését. A metkonazol mellett a termékben egy ízig-vérig regulátor hatóanyag is megtalálható, nevezetesen a mepikvát-klorid, ami szélesebb hőmérsékleti tartományban fejti ki hatását, mint az azolok. A kezelés következtében a föld feletti részek visszafogottabb növekedésével párhuzamosan erőteljesebb gyökérképződés valósul meg, így a növény hatékonyabban képes felvenni a vizet és a tápanyagokat, valamint a kezelés hatására képződő vastagabb gyökérnyak hatékonyabban képes tárolni a különböző tápanyagokat.

A télre így felkészített repcenövények kevésbe vannak kitéve a kifagyásnak, a túlzott téli levélvesztésnek, valamint a bőségesen feltöltött tápanyagraktárakból a Caramba® Turbo-val kezelt állomány lényeges előnyre tesz szert a tavaszi indulás során.

A tavasszal jelentkező fómás szárrák jelentős termésveszteséget képes okozni, ez az ősz folyamán a repce levelén kifakuló, kerekded, nagyszámú apró, fekete piknídiumot tartalmazó foltok formájában megjelenő fertőzésből indul ki. Ezért fontos, hogy már ősszel megakadályozzuk a kórokozó felszaporodását (2. kép).

A Caramba® Turbo a piacon lévő regulátorok közül kiemelkedő hatékonysággal bír mind a fóma elleni védelemben, mind pedig a növekedésszabályozó hatékonyságában, köszönhetően annak, hogy a benne lévő rendkívül jó hatóanyagok remek formulációba vannak „becsomagolva”.

A BASF kínálatában a Repce Komplett csomagban a Butisan® Complete és Caramba® Turbo jelentős árkedvezménnyel vásárolható meg.

SZERZŐ: NÉMETH BALÁZS, BASF HUNGÁRIA KFT. • FEJLESZTŐMÉRNÖK