fbpx

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon

Írta: - 2023 július 03.

A BASF 2022-ben indította útjára Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon elnevezésű kampányát. A kampány célkitűzése az volt, hogy felhívja az átlagemberek figyelmét a magyar gazdák problémáira, és bemutassa, mi mindent köszönhetünk a mezőgazdaságban dolgozóknak. A figyelemfelkeltő üzenetek mellett azonban egy másik, talán még fontosabb célja is volt a kezdeményezésnek: megismertetni a társadalmat a gazdák mindennapi küzdelmeivel és megismertetni a mezőgazdaság csodáit a szélesebb társadalommal. Ezért a BASF-nél úgy döntöttek, hogy a kampány ezen fázisában azokat szólítják meg, akik a legnagyobb hatással lesznek a jövőre és a mezőgazdaság abban betöltött szerepére: a gyermekeket.

aratás

Vigyük be a tudást az iskolákba!

A kezdeményezés részeként az általános iskolák alsó tagozatos tanulóinak egy Földigilisztától a műholdig, avagy a korszerű növénytermesztés című tananyagot is létrehoztak. A tananyaghoz kapcsolódó, akkreditált pedagógus-továbbképzést 2022 nyarán több mint száz tanár végezte el, akik aztán a 2023-as tanév során adták át a tudást az 5. és 6. osztályos gyermekeknek szerte az országban. A különleges tananyag 49 település 52 iskolájába jutott el 70 tanáron keresztül, akik 7000 diáknak, vagyis rajtuk keresztül 7000 családnak juttatták el a kampány üzenetét.

Idén áprilisban egy online tanulmányi verseny is megrendezésre került az osztályok között, a győztes csapat pedig ellátogathatott egy igazi gazdaságba, ahol felfedezhették a mezőgazdaság varázslatos világát. Természetesen a többi csapatnak sem kellett csüggednie, hiszen őket társasjátékkal és további ajándékokkal lepte meg a BASF.

Egy életre szóló élmény

Az izgalmas tanulmányi versenyből végül a Lovászpatonai Bánki Donát Általános Iskola Rozs-szemek csapata került ki győztesként. Nyereményük egy osztálykirándulás volt a Bonafarm Csoporthoz tartozó Agroprodukt Zrt. ihász-zsigmondházi szarvasmarha telepére, ahol a 20 gyermek 2 tanító kíséretével, teljes ellátás mellett ismerkedhetett meg az állattartás rejtelmeivel. A bőséges tízórai után először a részben automatizált fejés folyamatát tekinthették meg, majd a tej útját követve fedezhették fel a termelés további lépéseit. Ezután a borjúnevelő következett, ahol nem csak megnézhették, de meg is simogathatták az újszülött állatokat. Ebéd után a csapat az istállók és a silók felé vette az irányt, ahol a vállalat kollégái megmutatták nekik az etetőkocsi működését, valamint a frissen vágott és az erjesztett szenázs közötti különbségeket is megismerhették. Az állattartás mellett a növénytermesztés folyamataiba is betekintést nyerhettek: a közeli szántóföldön éppen az olaszperje betakarítása folyt, így a gyerekeknek lehetőségük volt felmászni a munkagépekre, és kérdéseket feltenni a szakértőknek. A nap során az Agroprodukt Zrt.-től Élő Imre, a szarvasmarha ágazat vezetője és Lukács Józsefné, humánpolitikai osztályvezető kalauzolta a tanulókat a gazdaságban.