fbpx

Drága dollár mellett is 84 ezer forint az ukrán kukorica

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 14.

Hiába csökkennek a terméskilátások Ukrajnában, ez a mennyiség sem fér be a raktárakba, hiszen az ó termésből még sok van készleten. Ez az oka annak, hogy a méregdrága dollár ellenére olcsón érkezik a határunkra az ukrán kukorica.

ukrán vasút
Vasúton érkezik az ukrán gabona a magyar határra (forrás: ia.tmgrup.com.tr)

Tovább esett az ukrán kukorica ára

Az idei terméshez az időjárási feltételek egyelőre jól alakulnak Ukrajnában, a meleg időben a kései vetések fejlődése is felgyorsult. Közben közeledik a búzaaratás, de még mindig nagyok az áthúzódó gabonakészletek. A gazdák próbálnak szabadulni a terménytől, így a helyi árak folyamatosan csökkennek. Eközben a szállítási feltételek továbbra is bonyolultak és drágák. Ennek ellenére az ukrán kukoricát július-augusztusban tonnánként 220-240 dolláros áron (cc. 87 ezer Ft) szállítják a lengyel határra, 240-255 dollárért (cc. 96 ezer Ft) a szlovák határra és mindössze 215-230 dollárért (84 ezer Ft) a magyar határra. Ezek az árak csaknem 380 forintos dollárárfolyam (!) mellett alakultak ki.

2,5 millió tonna ukrán repce

Az idei búzatermés 18-20 millió tonna, az árpa körülbelül 5 millió tonna lehet Ukrajnában. A repcét illetően eddig nagy volt a bizonytalanság, most eldőlni látszik, hogy 2,5 millió tonna takarítható be ebből az olajmagból. A szójabab 2,5-2,8 millió tonna, a napraforgó körülbelül 10 millió tonna lehet. A kukorica 24 millió tonnának ígérkezik. A teljes gabonatermés legfeljebb 50 millió tonnát tehet ki. Tíz nappal a legfrissebb becslés előtt még 66,5 millió tonnáról szóltak a hírek, vagyis a kilátások tovább romlottak.