fbpx

Drasztikusan romlik a világ búzamérlege

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 14.

Oroszország és Európa nagyot kaszálhat az idei búzaárakon, és az uniós árpára is nagy lesz az igény. A kukorica a braziloknak és argentinoknak hoz majd szép bevételt.

búza
A felhasználás messze meghaladja a termelést (fotó: Horizont Média)

Zsugorodó búzakínálat, nagy igény

A globális búzatermés az Ukrajnában, Ausztráliában, Argentínában, az Európai Unióban és Kínában tapasztalható visszaesés miatt kisebb lesz idén, 775 millió tonnára prognosztizálják az elemzők. 4 millió tonnával lenne kevesebb a tavalyinál, amiről leginkább Ukrajna „tehet”, itt ugyanis harmadával kisebb kibocsátás várható. A tavaly rekordot beállító Ausztrália sem tudja megismételni a csúcseredményt, Marokkóban pedig 15 éves mélypontra esik a várható búzamennyiség. Már írtunk róla, Indiában is kevésbé optimisták az idei aratást illetően. Az EU-ban is rontottak az előrejelzésen az északi országokat érő hőhullámok miatt. Továbbá a világ második legnagyobb termelője, Kína is valamivel kisebb termésre számít. A legnagyobb termésnövekedés Kanadában várható, ahol a tavalyi aszály után sokat javulnak a hozamok, továbbá Oroszországban is szép termés ígérkezik, 81 millió tonna (+8% vs 2021). Jobb eredményt vár az Egyesült Államok, Törökország és Kazahsztán is.

A globális búzafogyasztást 788 millió tonnára teszik, ez 3 millióval kevesebb a tavalyinál. Ennek oka az alacsonyabb takarmány célú felhasználás, amit részben ellensúlyoz a növekvő egyéb igény (élelmiszer, vetőmag, ipar). Takarmánybúzából különösen Ausztráliában, Kínában és az európai országokban fogy majd kevesebb. A Föld népessége tovább nőtt, ezért élelmezési célra több búzát igényel majd a világ. Európában több millió ukrán menekülttel nőtt az etetendők száma, és a Covid-korlátozások megszűnése is növeli a fogyasztást. Az előrejelzések szerint a globális kereskedelme bekerülő mennyiség rekordot dönt búzából, mivel Afrika, Indonézia és Törökország több importra szorul idén.

A nagy importőrök közül Egyiptom és Irán drasztikusan mérsékli a behozatalt. A legnagyobb exportőr ismét Oroszág lesz, az EU második helyet foglalhatja el. Az unión belül Franciaország, Románia és Németország a dobogósok listája, mindhárom ország élénk kivitellel fog reagálni a magas világpiaci árakra. A globális búzakészletek erősen csökkenni fognak a szezon végére.

gabonatermelés és felhasználás
Drasztikusan romlik a búzamérleg (forrás: USDA)

Kukoricából a felhasználás is csökken

Az előrejelzések szerint a globális kukoricatermelés csökken, elsősorban az Ukrajnában (25 millió tonna, -41% vs 2021) és az Egyesült Államokban bekövetkező kisebb kibocsátás miatt, de az Európai Unióban is egymillió tonnával szerényebb lesz az idei termés, 15 millió tonna. Argentína és Brazília (116 millió tonna, +33% vs 2021) viszont ismét új csúcsot állíthat be. A globális kereskedelembe az ukrán export zsugorodása miatt kevesebb mag fog eljutni, miközben a világ kukoricafelhasználása csak csekély mértékben szűkül – ez igaz mind a takarmány, mind az egyéb felhasználási célokra. A zárókészletek a becslések szerint ebből a terményből is csökkenni fognak.

A bőséges árpakínálat erős kereslettel párosul

Az árpa globális kereskedelme is visszafogottabb lehet a tavalyinál, noha idén nagyobb termést várnak az elemzők. Ennek oka, hogy Ausztráliában és Ukrajnában kevesebb exportálni való lesz, ketten együtt 28 százalékkal kisebb mennyiséget tudnak a világpiacra szállítani. Kanadában, Oroszországban és Törökországban viszont helyreáll a korábbi termelési szint. A takarmány célú felhasználás csekély mértékben csökkenhet, míg élelmezési célra több fogyhat ebből a kalászosból.

Kína kukorica-, árpa- és cirokbehozatala az előrejelzések szerint összesen 37,5 millió tonna lehet idén, 12 százalékkal csökken. Az árpa lesz az egyetlen takarmánygabona, amiből többre lesz szüksége. Az ázsiai ország legnagyobb beszállítói – az ukrán export elmaradása miatt – Argentína, Kanada és az Európai Unió lehetnek. Ausztráliából nulla közeli árpaimport várható a 2020 májusa óta érvényben lévő dömpingellenes vámok miatt. Ausztrália idén 6,5 millió tonna árpát termelhet (-2,5 millió tonna vs 2021), az EU pedig 7,3 millió tonnát (-200 ezer tonna vs 2021). Szaúd-Arábia ugyanannyi árpát fog igényelni, mint tavaly (5,5 millió tonna), Irán pedig a tavalyinál többet. A globális árpakészletek változatlanok maradnak a szezon végére.