fbpx

Harmadával csökkent az erdőtüzek száma

Írta: Barna Ferenc - 2020 október 29.

Nagymértékű összefogás eredményeként hazánkban sikerült az erdőtüzek számát 30%-kal, az érintett területeket 90%-kal csökkenteni. Ez köszönhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) FIRELIFE erdőtűz-megelőzési projektjének, mely a lakosságot és a szakembereket egyaránt bevonta.

Átadták a 2020. évi LIFE-díjakat, melyet idén az éghajlatvédelmi kategóriában a NÉBIH fent említett programja kapott meg, ugyanis a leginnovatívabb és legeredményesebb kezdeményezésnek találták, melyet a megelőzésben elért eredmények is alátámasztanak.

 

erdőtűz

 

Az erdőtűz

Általában a közbeszédben és a statisztikai elemzések során a természeti katasztrófák közé sorolják, a valóságban sokkal inkább az ember okozta katasztrófának minősíthető. A tűzesetek 99 %-a emberi gondatlanság, figyelmetlenség következménye. Ezért megfelelő megelőzési tevékenységgel csökkenthető az erdő- és vegetációtüzek száma, kiterjedése.

 

E cél elérésében nyújtott segítséget a Nébih FIRELIFE programja

A kezdeményezés az erdőtűz-megelőzésben érintetteket szólítja meg és fogja össze. A kezdeményezés hatékonyságát mutatja, hogy a program létrejötte óta hazánkban a tűzveszélyes napokra eső tűzesetszám 30%-kal csökkent, a károsodott területek kiterjedése pedig 90%-kal mérséklődött.

 

LIFE AWARD

A magyarországi FIRELIFE a 156 projekt közül a döntőbe került, majd elnyerte LIFE AWARD díjat. Ez hatalmas elismerés a NÉBIH ebben a témában tevékenykedő munkatársainak, illetve a bevont lakosságnak és szakembereknek, egyben lendületet is ad a folytatásához.

 

tűz

 

A programgazda hangsúlyozta: „a díj nemcsak közvetlenül az erdész, természetvédő, tűzoltó, pedagógiai és kommunikációs szakembereket felvonultató projektcsapatot illeti meg. Az elismerés ugyanannyira szól mindazoknak az erdőgazdálkodóknak, földműveseknek, kertészkedőknek, erdőjáróknak, dohányzó gépjárművezetőknek, továbbá Magyarország minden lakosának és hazánk külföldi vendégeinek is, akik a projekt sikeréhez hozzájárultak”.

További részletek olvashatók, illetve a gyerekeknek hasznos foglalkoztató anyagok találhatók a projekt weboldalán.

Kép: Füsti és az erdőtűz, mesekönyv (Schaub Kata és Mérei Anita)