fbpx

Bejött a dinnye odaát

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 29.

HELYREIGAZÍTÁS

A szántóföldi árunövény-előállítással ellentétben a szabadföldi zöldségtermesztés sikeres éveket tudhat maga mögött.

dinnye csomagolás
Követi a fogyasztói igényeket a magyar dinnyetermelés (fotó: Horizont Média)

Magasról indult és jól tartja az árát

A magyar termelők 2900 hektárról mintegy 150 ezer tonna görögdinnyét szedhetnek le idén (cc. 50 t/ha). Mennyiségre és minőségre is jó a termés. Az EU egyik legjelentősebb piaci szereplője Lengyelország, ahol idén remek árak alakultak ki, a jó kínálat ellenére ott meglepően magasak és stabilak a nagybani árak. A csökkenő ártrend már július elején megállt, és most fajtától függően 1,8-3 PLN/kg (155-260 Ft/kg) közötti árakkal találkozni a kereskedőknél, ami 7%-kal múlja felül a tavalyit. Piaci szakértők szerint be fog jönni az az idény eleji jóslat, hogy 2022 után 2023 is egy olyan év lesz, amikor a dinnye ára nemhogy nem zuhan 1 PLN/kg körüli mélységbe, hanem a szezon során végig 2 PLN/kg felett marad.

Nálunk 5-8 millió a bevétel egy hektáron

Napokkal ezelőtt a bevételek és költségek összehasonlítása során nem voltunk cikkünkben elég körültekintőek, a matematikát most igyekeztünk szakmailag is alátámasztani.

Hazánkban 2022-ben 42 százalékkal volt drágább a dinnye, mint 2021-ben, és idén, a szezon elején még ezt is megfejelte az ágazat mintegy 7 százalékkal. A kötelező akciózás nem sokat változtatott a dinnye szokásos, szezonális ártrendjén, ahogy a termelők mondják: a dinnye egyébként is minden évben akciós termék. A nagybani (bruttó) árak egy hónapon át tartották a 400 forint körüli árszintet, és július végén is még 250-300 forintnál jártak. De ebből a termelő zsebében nagyjából csak nettó 100-150 forint maradt, ráadásul a dinnyének nem több, mint 10%-a kerül nagybani piacokon keresztül értékesítésre. Az optimális termésátlaggal és költséggel számolva nálunk 5-8 millió bevétel maradhat egy-egy sikeresebb termelőnél. Viszont ez a 100-150 forint csak lédig árunál realizálható, az összes többi esetben további tárolási, válogatási, csomagolási, szállítási, logisztikai és értékesítési költség is rakódik a kiadási oldalra.

A gazdálkodók abban bíznak, hogy a szezon egészét tekintve tartható marad a tavalyi, 323 forintos nagybani átlagár.

Lásd még a Mezőhír augusztusi számában: Újra sikernövény a dinnye?