fbpx

Nem lesz beigli, avagy mit hagy nekünk a fúrólégy az idei évben

Írta: Sándor Ildikó - 2023 július 30.

A nyugati dióburok-fúrólégy megjelenése előtt talán az almatermésűek tűzelhalása, majd az amerikai lepkekabócák terjedése okozott utoljára igazán nagy ijedtséget a házikertesek körében – olvasható Zsigó György legfrissebb hírlevelében, amiben a házikerteseket tájékoztatja aktuális teendőikről. A tűzelhalást okozó baktériumot sikerül kordában tartani, fűrésszel és permetezéssel, a lepkekabócát pedig a felszaporodó parazitája (egy ollós darázs faj) és az aszályos időjárásunk is meghátrálásra kényszerítette. Úgy tűnik, hogy mára megismertük a nyugati dióburok-fúrólégy biológiáját és így a gyenge pontjait is. Lassan kialakulnak a védekezés lehetőségei, és így talán már nem akarják kivágni a diófákat az elkeseredett házikertesek.

dió
Ha megértjük, megtanuljuk, talán nem kell kivágnunk a diófát (hu.m.wikibooks.org)

Indul a lavina

Az előrejelző hálózat eredménye alapján kijelenthető, hogy megindult a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása. Hogyan védekezhetnek a házikertesek? Néhány lehetőséget összegyűjtött Zsigó György:

– Valószínűleg azok vannak többségben, akik nem tudják lepermetezni a nagyméretű fákat. Ők rájöttek arra, hogy ha a lehető leggyorsabban felszedik és megtisztítják a lehullott, a baktériumos fertőzéstől feketén nyálkás szemeket, akkor a termés több 10%-ban is megmenthető. Ebben az esetben fontos tudnivaló, hogy a nyüves burkokat azonnal el kell távolítani a fa alól. Így lehet megakadályozni a nyüvek talajba vonulását, áttelelését. A lárvák összeszedésében segíthetnek a kapirgáló tyúkok is. Sajnos a szomszédból vagy az utcai fák alól továbbra is számíthatnak a legyekre, tehát csupán így nem védhetjük ki a következő év kártételét.

– A permetezést választva, mindegyik készítménnyel be kell fedni a fák teljes lombkoronáját, apró cseppekkel. A diónál tapadásfokozó adalékot is használni kell, pl. Silwet Star, Nonit, Heliosol. Tehát ugyanúgy kell eljárni, ahogyan azt más gyümölcsfáknál is tesszük. A júliustól szeptember végéig rajzó légy ellen többször, kb. 10 naponta ismétlik a permetezést a nagyüzemek.

A felszívódó Mospilan 20 SG (30 nap é.v.i.) és a kontakt Karate Zeon 5 CS (14 nap é.v.i.) is engedélyezett. A Mospilannal 14 napos szünetekkel és max. 3 alkalommal lehet permetezni. Nem biztos, hogy ezek betartásával biztosan meg tudják védeni a fákat. A kontakt Karate Zeon esetében is max. 3 permetezés engedélyezett évente, mely kezelésenként csak néhány napos védelmet biztosít. Jó hír, hogy a Coragen 20 SC engedélyében idéntől már a dió is szerepel, ámde a dióban maximum 2 alkalommal használható (21 nap é.v.i.). Valóban hosszú hatástartamú rovarölő, kíváncsi lennék a visszajelzéseikre, hogy bevált-e a dióban. De ezzel is be kell teríteni a teljes fát. Hasonlóan a bioban is engedélyezett Laser Duplohoz (korábban Spin Torként ismertük meg) és a Surround WP-hez. Ez utóbbi finomra őrölt kaolint tartalmaz, mellyel egyenletesen be kell „festeni” a fákat.

– Ne feledjük a Combi-Protec csalétket, melyet állítólag ampullázni is fognak, de jelenleg 0,5 literes kiszerelésben kapható. Ebből készíthetünk – a szigorú technológiai előírásokat betartva – 20 liternyi permetlét, oly módon, hogy azt 5 zacskó (4 grammos) Mospilan 20 SG-vel is kombináljuk. A mi permetezési gyakorlatunkhoz képest nagyon furcsának tűnik az ajánlás – jegyzi meg Zsigó György –, miszerint ezzel mennyiséggel akár 70-100 termőkorú fát is kezelhetünk, megvédhetünk. A megoldást megnézhetik egy videóban, melyben szinte futólépésben haladva a fák előtt, egy-egy fröccsentést nyom a fákra a kertész. Valószínűleg a háti permetezőjén szórófej sincs, pontosabban nagyon nagy lyukátmérőjű (felfúrt?) szórófejre cserélte. A nagy cseppek lassabban száradnak be, tovább vonzzák a repülő legyeket. Állítólag a fák közelében lévő bokrok lepermetezésével is kicsalogathatjuk a kártevőt a fákról. Eső után ismételni kell és a szüretig bizony 4-6 alkalommal is „fröccsentgetni” kell.

Bármelyik védekezési módot választják is, fontos lenne úgy szüretelni, hogy ne maradjanak fekete diószemek a fákon, mert innen is lepottyanhatnak a nyüvek, és nem halnak bele a zuhanásba. Állítólag a nyári, koraőszi gyakori gereblyézéssel, talajforgatással is megzavarhatjuk a bábozódásukat.

Néhány rossz gyakorlatról is szólni kell

– Franciaországban néhol melaszos-rovarölős vízzel locsolták a sorközöket, míg egy másik kertész malátás-cukros-élesztős keverékhez adagolt rovarölő szerrel permetezett. Így valószínűleg gyéríthették a legyeket, de a háziméhek és a beporzók is nagy számban pusztulhattak.

Ne fogjunk mindent a légyre! Feketedhetnek a szemek az aszálytól és a baktériumok fertőzésétől is. Ezeknek kedvezett a csapadékos tavaszunk, már a terméseken is megtalálhatóak. A réztartalmú gombaölők engedélyezettek ellenük, melyek egyben a levélfoltosságot okozó gnomónia gomba ellen is hatásosak.

Korábban részletesen írtunk már a témáról, növényvédős szemüvegen keresztül. Olvassa el Precíziós növényvédelem a nyugati dióburok-fúrólégy ellen c. cikkünket is!