fbpx

Fellegek a műtrágyapiacon –Mekkora lesz az áremelkedés?

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 29.

A hazai műtrágyakereslet eddig extrém alacsony volt az unióshoz mérten, noha az is visszaesett. Az infláció csökkenésével és az őszi vetésekkel azonban az igények növekedése várható. Biztosak lehetünk benne, hogy reagálni fognak rá a gyártók. Vajon a termelők erre mit lépnek?

műtrágya
Vajon mennyi pénz jut a műtrágyabeszerzésre? (forrás: Horizont Média)

Kevés és drága műtrágya

A tavalyi gázárrobbanást követően több fontos regionális műtrágyagyár hónapokra leállt, vagy erőteljesen visszafogta a termelést. Ez történt Marosvásárhelyen az Azomuressel, a lengyel Grupa Azoty szabályosan a csőd szélére kerül, a horvát Petrokemijában pedig már tavasszal többségi tulajdont szereztek a törökök (Yildirim). Ők a kutinai gyártáshoz az Arab-félszigetről biztosítják a gázt. Nyáron a szlovák Duslo is megszerezte az osztrák Borealis műtrágyagyártó részlegét, majd szintén leállt egy időre. Egyszóval rengeteg gondja volt a magas gyártási költségek miatt a műtrágyagyáraknak, ami tulajdoni átrendeződésekhez vezetett – sorol néhány szemléletes példát Vázsonyi László, a VulcanAgro Kft. szakmai vezetője. Eközben a hazai Nitrogénművek ismét ügyesen lavírozott, és a 2021. évi, 12 milliárdos veszteség után tavaly 30 milliárdos adózott eredménnyel zárta az évet, köszönhetően a „jól felvezetett” őszi akciónak is.

Második éve veszteséges a szántó

2022 nyara óta a szántóföldi termelés minden eleme (műtrágya, gázolaj, gép, ember, földbérlet) megugrott, ehhez képest a terményárak 40-45 százalékkal csökkentek. És még csak eladni sem sikerült a termést – sok esetben tavaly nyár óta. Egyszóval rendkívül rossz anyagi kondíciókkal kezdték a gazdaságok az idei szezont, amit jól tükröz, hogy az első negyedévben 40 százalékkal csökkentették a megvásárolt műtrágya mennyiségét. A jó évjáratnak köszönhetően ez aratáskor kevésbé tükröződött a hozamokban, mint a minőségben. Hogy milyen lesz a következő szezon? Ideális időjárás mellett sem számíthatunk jobb eredményre a mostaninál – vélekedik a műtrágyapiaci szakember.

„Az őszi kalászosokon akár 100-200 ezer forintos veszteségek is összejöttek egy hektáron, és senki nem tudja, hogy jó ár-e a napraforgóért a 140 ezer forintos ajánlat. Most 4-6 ezer hektáros gazdaságokban is szinte nulla a műtrágya mennyisége, hiszen nem lehet kalkulálni sem a bevételekkel, sem a kiadásokkal, így a vetésterv sem állt még össze a fejekben” – mondja Vázsonyi. A veszteséges termelésnél még a parlagon hagyás is jobb alternatívának tűnik, pláne, ha eladatlan terménnyel van tele a raktár.

Kétségbeesett kiútkeresés

„A termelés derékhadát képező, 500-2000 hektár közötti gazdaságok egyszerűen nem találják a helyüket. Agro-ökológiai támogatásokért küzdenek, közben meg elment mellettük a világ. 42 ezer frontos árpából nem lehet kitermelni a föld és a gépek árát, elszállítani is csak pár 100 kilométerre lehet. Sokkal nagyobb értéket kellene teremtenünk a szántókon, mint amennyit a gabonafélék hoznak, csak sokszor az öntözés hiánya akasztja meg a terveket. És nemcsak a víz mennyiségével, hanem a minőségével is gond van. Arzénos, vasas vizekkel a növénynek és a talajnak is ártunk, plusz az öntözés módjával is sokat rombolunk a talajszerkezeten” – sorolja Vázsonyi László, aki nagyon hiányol egy központi koncepciót az agrárium fejlesztésére.

„Szerintem Ukrajna szomszédságában nem a pétisó ára a magyar agrárium legfontosabb kérdése. Alapvető szerkezeti problémáink vannak. Nem Ázsiának vagy Afrikának kell tömegtermékeket gyártanunk, hanem Európának értékeset. Nem egyszerűen búzát, hanem javító búzát, vagy durumot kell termelni, és ezekből is sokat egy hektáron. Sajnos a műtrágyaárak már túllendültek a mélyponton. A nitrogéntermékeké augusztus végétől rövid idő alatt 20-40 százalékkal emelkedhet, míg az összetett műtrágyáké 5-15%-os mértékben nőhet. Mindez akkor igaz, ha a forint–euró árfolyam 380 körül marad. Egy 405 forintos euróár újabb 5-8%-ot rakna az árakra…” – hangzik a szomorú előrejelzés. A hazai műtrágyakereslet eddig extrém alacsony volt az unióshoz mérten, noha az is visszaesett. Az infláció csökkenésével és az őszi vetésekkel azonban az igények növekedése várható, így a 100 ezer forintos pétisó elfelejthető.

Lásd még a témában júniusi cikkünket: Figyelem: ismét emelkedik a földgáz és a műtrágya ára.