fbpx

Kivárásra játszanak a holland krumpliexportőrök

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 11.

Holtpontra jutott a burgonyaexport, bár februárban sosem túl élénk az európai piac. A holland kereskedők arra várnak, hogy vagy a helyi gazdák, vagy a kelet-európai vásárlók beadják a derekukat.

burgonyatároló
A Westhoeve burgonyatárolója (forrás: a cég Twitter-bejegyzése)

Pangó kereslet

A holland burgonyaexport hajója jelenleg szélcsendben rostokol. „A február soha nem túl izgalmas. Most elsősorban a karibi régióból van kereslet a krumplinkra, és várjuk kelet-európai rendelések befutását. Érdeklődés már van, de az export fellendülése még várat magára” – mondja William Westhoeve, a holland Westhoeve Potatoes tulajdonosa.

Szerinte más exportőröknél és csomagolóknál is hasonló a helyzet. A rendelések gyéren futnak be, és nemcsak a krumpli esetében: a hagyma piaca is pang. Csak a hasábburgonya iránti kereslet élénkült meg, de az említett cég nem érintett ezen a piacon. A holland kereskedő szerint az áruval nincsenek minőségi problémák, és kevesebb a logisztikai gond is – de ez összefügg a nyugodtabb piacmenettel is. „Ha teljes lendülettel működnénk, akkor sokkan nehezebben jutnánk hűtött konténerhez…”

Pár centen múlik a siker

William Westhoeve szerint az árak meglehetősen stabilak. 0,18-0,19 euróért adnak el egy kiló krumplit például Romániába. Ehhez azonban 0,15 euró alatti áron kell megszerezniük az árut a termelőktől, ami nem egyszerű. A kereskedő szerint „ha két-három centtel alacsonyabbak lennének az árak, akkor sokkal gördülékenyebben menne a kelet-európai export.” A holland termelők egyelőre vonakodnak még olcsóbban átadni a termésüket, de a kereskedő türelmes: előbb-utóbb muszáj kiüríteniük a raktárakat.

Másrészt az is megkönnyítené az üzletet, ha Kelet-Európa lenne hajlandó többet fizetni a krumpliért. A kereskedő úgy véli, a labda most nem a holland gazdák térfelén pattog, hanem a kelet-európai vásárlóknál. „Érthető módon a holland termelők tisztességes fizetséget várnak a termékükért, amit mi támogatunk” – összegez William Westhoeve.

Ez is érdekelheti a témában: Sokan abbahagyják idén a burgonyatermesztést hazánkban.