fbpx

Kishírek az agrártámogatásokról

Írta: MezőHír-2022/6. lapszám cikke - 2022 június 05.

2022. április 6-án megnyílt a 2022. évi egységes kérelem elektronikus beadófelület, amelyen keresztül május 16-ig lehetett szankciómentesen benyújtani a kérelmeket. A magyar gazdák 44 különböző jogcímen igényelhetnek támogatásokat, köztük VP keretében két új jogcímre – VP AKG 2021 és VP ÖKO 2021 – is lehet már kifizetési kérelmeket benyújtani.

Az idei egységes kérelemmel összesen 680 milliárd forint agrártámogatáshoz juthatnak hozzá a gazdálkodók. Ebből 480 milliárd forint közvetlen uniós, 200 milliárd forint pedig vidékfejlesztési támogatás. Ezen túlmenően a nemzeti költségvetésből 100 milliárd forint támogatást kapnak az állattartók. A határidőig benyújtott kérelmek esetében május 31-ig volt lehetőség a módosításra. Május 16-át követően munkanaponként 1% levonással még június 9-ig beadhatóak a kérelmek.

A 2021. évi egységes kérelem kapcsán több mint 165 ezer egységes kérelem keretén belül közel öt millió hektárra történt igénylés. A tavalyi év során rekordösszegű előlegkifizetés történt meg, 2022 márciusának végére érdemben megtörtént a kérelmek lezárása, közel 550 milliárd forintot fizetett ki a Magyar Államkincstár. Mostanra a 143 ezer egységes területalapú támogatási kérelem (SAPS) közel 100%-át feldolgozta az intézményrendszer, így a június 30-ig elérendő kifizetési szintet már március végére teljesítette a Kincstár.

gabona
A 2021-ben elindult mobilGAZDA alkalmazás ügyfélszolgálati és tájékoztatási funkciókkal rendelkezik

Az orosz-ukrán háborús konfliktus miatt derogáció történt a zöldítési támogatásban. A helyzet nyomán esetlegesen kialakuló élelmiszer- és takarmányhiány elkerülése érdekében az Európai Bizottság átmeneti jelleggel lehetővé tette a gazdák számára, hogy a jogcím előírásainak teljesítése érdekében parlagon hagyott területek abban az esetben is elfogadhatóak legyenek parlagi területnek vagy parlag EFA-területnek, ha a termelő az adott táblán olyan szántóföldi növényt termeszt, amely hozzájárulhat az élelmiszer- vagy takarmányhiány elkerüléséhez, illetve megszüntetéséhez; valamint a táblán elhelyezkedő ideiglenes gyepterületet kaszálással vagy legeltetéssel hasznosítja.

Az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AKG) és az ökológiai gazdálkodásra (ÖKO) történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása érdekében kiírt pályázat keretén belül 2021. október 25. és november 25. között nyílt lehetőség a támogatások benyújtására. Az AKG-támogatásra 17 588 kérelmet nyújtottak be, ÖKOra pedig 3647 kérelmet, az igényelt terület nagysága pedig meghaladta az 1,461 millió hektárt. A támogatási kérelmek jelentős részének feldolgozása már megtörtént, a fennmaradó kérelmek folyamatosan lezárásra kerülnek, illetve – ahogy arról már szó volt – a kifizetési kérelmek a 2022-es egységes kérelem keretébenbenyújthatóak.

A 2021-2022-es átmeneti időszakban a meghirdetett 16 új beruházási felhívásra és a korábbi, továbbra is nyitva álló intézkedésekre több mint 22 ezer kérelmet nyújtottak be a magyar gazdák, a VP beruházási intézkedésein lekötött forrás eléri az 1676 milliárd forintot, melyből 920 milliárd forint összegű lekötés 2021-ben és 2022 első negyedévében keletkezett. A teljes programozási időszakban közel 35 ezer előleg- és kifizetési igénylésre történt kifizetés, 500 milliárd forintot is meghaladó összegben. Ebből a 2022-es évben már 68,3 milliárd forint kifizetés meg is történt.

táj

A 2021-ben elindult mobilGAZDA alkalmazás – amely 14 ezer feletti letöltéssel igen népszerű – ügyfélszolgálati és tájékoztatási funkciókkal rendelkezik, lehetővé teszi a parcellaadatok megtekintését és georeferált fényképek készítését, valamint egyes elektronikus bizonylatok beküldését, de földterületmérésre is használható. A mobilGAZDA használata regisztrációhoz kötött, és díjmentesen elérhető.

Az alkalmazás jövőben bevezetendő funkciói közé tartozik a bankkártyás fizetés elfogadása is.

Az alkalmazással kapcsolatos további információk itt találhatóak: https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/mobilgazda

Letölthető a GooglePlay áruházból: és az AppStore-ból: A Kincstár Facebookoldala is hasznos információkkal szolgál a mobilalkalmazással, valamint friss információkat tartalmaz a futó támogatásokkal kapcsolatban: https://www.facebook.com/mobilgazda

ÖSSZEÁLLÍTOTTA: MAGYAR ÁLLAMKINCSTÁR