fbpx

A lengyelek megint leköröznek minket a kukoricatermelésben

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 12.

Ha sikerül elérni egy 7,2 tonnás országos termésátlagot, akkor elmondhatjuk, hogy a franciák, románok, lengyelek és szerbek termelési szintje mögött az ötödik helyen vagyunk Európában. Az északi Lengyelország 2021-ben és 2022-ben is több tengerit aratott, mint mi, a szerbek tavaly előztek le először minket.

kukorica virág
Vajon a hőség mennyit ront rajta? (fotó: Horizont Média)

Csak tavalyhoz képest jobb

A tavalyi aszályos időjárás miatt az európai gazdák úgy döntöttek, hogy 2023-ban nem növelik a kukorica vetésterületét, sőt 5 éves minimum szinten indult az idei termelés. Emiatt az EU kukoricatermése eleve nem lehet több 61,2 millió tonnánál, de ha maradnak a mostanihoz hasonló hőhullámok, akkor 60 millió tonna alá fog beesni az idei termés – figyelmeztet a Strategie Grains. A 2022. évitől persze ez is jobb lenne 13-15 százalékkal.

Miután Franciaországban jelentősen csökkent a kukorica vetésterülete, Románia veheti át tőle a top-1 termelő címét, idén akár 14 millió tonnás eredmény is születhet az országban az elemzők szerint. Ezt a franciák csak akkor überelhetnék, ha 12 tonnás országot átlagot hoznának össze a mindössze 1,23 millió hektáros termőterületen, ami az ötéves átlagtól 15 százalékkal kisebb.

A környezetünkben több a kukorica

A COCERAL júniusi becslése 61 millió tonnás uniós terméssel számol, amihez Románia 10,3 millió tonnával járulna hozzá, a franciák pedig 11,2 millió tonnával top-termelők maradnának. Lengyelország 7,7, Magyarország pedig 6,3 millió tonnát arathatna, ami gyakorlatilag a 2021. évi, közepes termelési szinttel egyezne meg (870 ezer hektárról 7,2 tonnás átlag). Az elemzők Szerbia kukoricatermését 7,2 millió tonnára teszik.

Ez a cikk a témába vág: Lengyel kukorica, román napraforgó? Változik az agrárimportunk.