fbpx

A szerves foszforsavészterek veszélyessége II. rész

Írta: MezőHír-2021/01. lapszám cikke - 2021 január 30.

Egészségvédelem a mezőgazdaságban IX. rész

A kolinészterázgátló vegyületek az enzimmel reakcióba lépve megakadályozzák az élettani működést. A szerves foszfátok irreverzibilis módon bénítják az enzimet. Az affinitás igen erős, az acetilkolin (a természetes szubsztrát) nem képes a foszforsavmaradékot leszorítani.

A szerves foszforsavészterrel való mérgezés patológiai értelemben az acetilkolinfelhalmozódásból vezethető le.

Az ún. muszkarin típusú mérgezés tünetei: émelygés, hányinger, hányás, hasmenés, nyálfolyás, verejtékezés, könnyezés, asztmához hasonló nehézlégzés, a pupilla szűkülete, izomgyengeség, izomrángások (főleg az arcon), izomgörcsök (a nikotinszerű mérgezés tünetegyüttese).

A központi idegrendszer működészavarát mutatja: fejfájás, szorongás, görcsök, légzészavar.

A mérgezés első jelei perceken belül (belégzés esetén), 30–60 perc múlva (elfogyasztás) vagy néhány óra elteltével (bőrön át történt felszívódás) mutatkoznak.

Az időtartam többek között függ a foszfátészter szerkezetétől, mennyiségétől, kiszerelésétől, továbbá olyan másodlagos faktoroktól, mint pl. a gyomortartalom, egyidejű alkoholfogyasztás stb. A klinikai tünetek rendszerint akkor jelentkeznek, ha a kolinészteráz aktivitása a vérben 30% alá csökken, vagyis ha a gátlás70%-os.

Epidemiológiai vizsgálattal nagyszámú alkilfoszfát-mérgezetten a kórlefolyás három formáját lehet elkülöníteni a súlyosság szerint:– I. forma általános mérgezési tünetekkel jár, enyhe izgalmi jelekkel, az EKG toxikus eredetű kóros eltérést nem mutat.

 

hasi fájdalom
Minden heveny organofoszfát-mérgezettet intézetben kell elhelyezni!

 

– II. forma: kifejezett ún. kolinerg izgalmi állapottal jár, különböző fokú központi idegrendszeri működészavarral vagy légzészavarral, az EKG-n egyértelmű toxikus állapotra jellemző elváltozás látható.

– III. forma a szívműködés depressziójával jár, ritmuszavarok, tudat- vagy légzészavar jellemző, kóros EKG-jelekkel.

A kórlefolyás három alapvető formája a korai szakaszban is felismerhető. Az elfogyasztott peszticid elhúzódó gyomor-bélrendszeri felszívódása miatt a mérgezettek állapota a kórházi felvétel után is rosszabbodhat. Minden heveny organofoszfát-mérgezettet intézetben kell elhelyezni!

A terápia alappillére az atropin, mely szerkezeti hasonlósága miatt az acetilkolin természetes antagonistája. A tüneti kezelés nyugtatók adagolásából, a keringés és a légzés támogatásából, a sav-bázis egyensúly helyreállításából áll. A bőrön át történő kontamináció esetében a bőr, a hajas fejbőr, a körmök megtisztítása is hozzátartozik a korrekt ellátáshoz. Tilos tej és alkoholtartalmú folyadék itatása hánytatás céljából, mivel ezek elősegítik a peszticid felszívódását. Mit tehetünk az elsősegélynyújtás keretében a méreg eltávolítása céljából?

Először a bőrt meg kell tisztítani (ez szappanos vizes lemosást jelent). A hánytatást csak megtartott tudat mellett lehet megkísérelni, például 1 pohár meleg vízben oldott 2 evőkanál konyhasóval,

Ha gyomormosásra kerül sor, azt 5%-os nátrium-bikarbonáttal (szódabikarbóna) vagy vízzel tegyük.

Az aktív szén (orvosi szén) nagyon hasznos a gyomormosás végén. A hashajtást viszont mellőzzük, mert a bélnyálkahártya izgalmát okozva fokozza a méreg felszívódását.

A további kezelési lehetőségek (hemoperfúzió, gyógyszerek stb.) intézeti hátteret igényelnek.

 

SZERZŐ: DR. LEGOZA JÓZSEF NY. MEGYEI TISZTIFŐORVOS-HELYETTES, EGYETEMI DOCENS