fbpx

A számítógépes bűnözés célpontja lehetsz gazdaként

Írta: Barna Ferenc - 2021 január 29.

Komoly fenyegetést jelent az agárágazatban is a számítógépes bűnözés – állapították meg angol biztonsági szakemberek. A Barclays Bank munkatársai hívták fel a figyelmet a veszélyre, egyben biztonsági tanácsokkal szolgálnak a mezőgazdasági termelőknek.

A felmérések szerint 2019-ben a mezőgazdasági vállalkozások több mint 60%-a észlelt egy vagy több digitális támadásról az Egyesült Királyságban.

 

Digitális tér

A mezőgazdaság bizonyos szegmensei is a digitális térbe költöztek (Fotó: Barna Ferenc)

 

Pandémia és Brexit – nagyobb lehetőséget biztosít a támadóknak

A bűnözők tevékenysége ezen a téren 2020-ban tovább erősödött, mivel a koronavírus miatti korlátozó intézkedések a korábbinál több embert, így mezőgazdasági termelőt is a digitális térbe kényszerítettek.

A Brexit átmeneti éve után, a szabályok megváltozásával erősödni fog a tárgyalások és megállapodások folyamata, melyek egy része szintén online felületen, elektronikus úton fog történni. Ez szintén egy támadható terület a digitális bűnözők számára.

 

Adatok megszerzése a leggyakoribb cél

A kiber bűnözők leggyakrabban a személyes és banki adatok megszerzését célozzák meg, ezek az úgynevezett adathalász csalások. Ahogy a lakosságot is ezekkel a módszerekkel támadják nagy számban, úgy az agrárium területén is ez a legjellemzőbb támadási forma.

Az adathalász e-mailek, SMS-ek, telefonhívások általában hivatalos szerveket, üzleti partnereket, pénzintézeteket személyesítenek meg. A burkolt megkeresések célja, hogy az ügyfél személyes és banki adataikat megszerezzék.

A vállalkozásokat megcélzó átverések megszaporodhatnak évfordulók és adózási időszakokhoz kapcsolódóan. Ilyenkor gyakori a megállapodások, együttműködések újratárgyalása, megszaporodnak a banki tranzakciók, a támogatások kapcsán érkezhetnek kifizetések, kaphatunk felszólításokat befizetésekre… Az internetes bűnözők mindezen témákhoz kapcsolódhatnak, a másik fél közérdekű adatait felhasználva, hitelesnek látszó megkeresésekkel fordulhatnak az áldozatnak kinézettek felé.

 

Digitális tér

Új partnernél szükséges egy előzetes ellenőrzés, kutatás (Fotó: Barna Ferenc)

 

Elkerülhetjük, hogy áldozatok legyünk, ha következetesen, logikusan megvizsgáljuk a megkereséseket

Mark Suthern, a Barclays agrár területekért felelős vezetője szólította meg a mezőgazdasági vállalkozókat, hogy az alábbiakra feltétlen legyenek figyelemmel:

  • Telefonhívás esetén győződjön meg arról, hogy azzal beszél, akinek a másik fél kiadja magát. Ne adja ki személyes – és banki adatait, ha nem tudja azonosítani a hívó felett. Jelszót, PIN kódot soha ne adjon meg.
  • Amennyiben nagy értékű beszerzést tervez, ellenőrizze az eladót, keressen rá a cégre, mennyire megbízható. Nézzen utána, milyennek ítéli meg a többi ügyfél a leendő partnert. Érdemes hivatalos cégnyilvántartó oldalakon kezdeni az ellenőrzést, mielőtt egy új, nagyösszegű tranzakcióba belekezdünk.
  • Amennyiben új szállítót keres, az előző pontban foglaltakat hajtsa végre itt is, nehogy az áruja eltűnjön útközben.
  • Új beszállító esetén, előlegszámla teljesítésénél is fontos, hogy meggyőződjön a partner valódiságáról, hitelességéről.
  • Nem kért megkeresések, e-mailek tartalmát kritikusan elemezni kell, gondoljunk arra, hogy semmit sem adnak ingyen. Az ilyen küldemények esetén a linkek, csatolmányok megnyitásával is vigyázni kell, mivel kattintással rosszindulatú programok telepítését indíthatjuk el, tudtunkon kívül.
  • Az informatikai bűnözők képesek mások identitását ellopni, a megtévesztésre alkalmas, valódi cégek weblapját létrehozni. Ilyenkor érdemes korábbi levelezési előzményekben utána nézni, hogy a weboldal címe azonos-e az eredeti kapcsolatéval, illetve az aláírások, cégek logói az e-mailben eredetiek-e.

 

Digitális tér

Adataink védelméről digitális felületen is gondoskodni kell (Fotó: Barna Ferenc)

 

Nem áll meg a fejlődés

Mindezekre azért is figyelemmel kell lenünk, mert az ágazat digitalizációja egy folyamat, melynek soha nem lesz vége. A hagyományos eszközök okosodnak, adatokat gyűjtenek, elemeznek és továbbítanak. Szükség van a kiberbiztonságra, a védelmet ellátó programok beszerzésére és telepítésére, ezzel is óvni a cég rendszerét.

Szakemberrel vizsgáltathatjuk a rendszer gyenge pontjait, a cég kockázatelemzését ezen a területen rendszeresen végre kell hajtani.

Kezdetnek cseréljük le a Digitális Jólét Program keretében a tört programjainkat ingyen letölthető, biztonságos alkalmazásokra.

 

Forrás: Farminguk