fbpx

Bővülő Syngenta napraforgóhibrid-ajánlat

Írta: MezőHír-2022/10. lapszám cikke - 2022 október 12. -Hirdetés

Az idei év sajnos olyan helyzet elé állította a termelőket, amelyet kivédeni nem – csak tudomásul venni lehetett. A szárazság és a nagy hőség egymás sarkában járt, amit csak öntözéssel lehetett volna enyhíteni. A művelésmódok között (szántás, lazítás, mulcshagyó művelés) is mutatkozott némi különbség; többnyire a kevesebb műveléssel kevesebb vizet veszítők javára. A víz az úr, még mindig.

A hibridválasztás is egy jó lehetőség, hogy a változó viszonyokhoz alkalmazkodóbb hibrideket vetve javítsuk az esélyeinket. A nagyobb napraforgó-termelő országok, mint Franciaország vagy Ukrajna, legalább 3 zónát különítenek el északdél irányban, és azokba eltérő hibridcsomagot javasolnak, általában tenyészidő alapján. Magyarország méretben kevésbé tagozódik, miközben itt is jelentős környezeti különbségekkel találkoztunk, de inkább kelet-nyugat irányban, amit mindannyian láthattunk, ha átutaztunk az országon. Markáns eltérést találunk csapadékmennyiségben, hőmérsékletben és a hőségnapok számában is. A hibridválasztásnál hasznos ezeket a szempontokat is figyelembe venni. A Syngenta nemesítői, amikor ígéretes hibrideket nemesítenek, a tesztelés során szinte mindig szerepel a hasonló hibridek között olyan, amely egyedibb jellemzőkkel bír. Ezek az eltérések legtöbbször vegetatív/generatív tengely mentén helyezkednek el. A generatívak nagy terméspotenciállal bírnak, de talajra, termőhelyre igényesebbek, kevésbé agresszív gyökérzettel rendelkeznek, a lombozatuk gyorsabban szárad és érik be. A magas termőképesség érvényre jut, ha elegendő tápanyaghoz, vízhez jutnak, és nem éri őket sérülés/jelentős környezeti stressz. Ezek az intenzív hibridek. A vegetatívabb típusok rugalmasabban reagálnak a negatív hatásokra, azokat jobban tűrik, kevésbé szenvedik meg, az erőteljesebb gyökérzetüknek köszönhetően jobb a víz- és tápanyag-önellátó képességük.

Az univerzális, jó alkalmazkodóképességű hibridek általában a középvonalon helyezkednek el, és változatos viszonyok között is megbízhatóan tudnak teljesíteni. Ilyen hibridünk az SY Bacardi, amely nem véletlenül lett 2021-ben a legnagyobb zsákszámban eladott hibrid (Kynetec, 2021 napraforgó-vetőmag panel). Azonban az olyan évek, mint a 2022-es, a klímaváltozás következményeként ismétlődhetnek, így egyes területeken el kell térni a középvonaltól a területek elhelyezkedése, a talaj és egyéb sajátosságok szerint (1. táblázat).

A közkedvelt SY Bacardi hibridünk mellett az új SY Fergus és SY Michigan linolsavas, Clearfield® Plus hibridek a 2023-as szezonban már elérhetőek kereskedelmi forgalomban.

Az új hibridek peronoszpóra-ellenállósága is erősebb, M9-es besorolású, amelyre egyre nagyobb szükség van. A napraforgó jó piaci pozíciója miatt egyre nő a kultúra területe hazánkban, így egyre nagyobb eséllyel kerül olyan táblára, ahol a peronoszpórafertőzés kockázata magasabb. Ilyenkor a teljes körű ellenállósággal rendelkező hibridek választását ajánljuk, kiegészítve a kémiai védekezés adta lehetőségekkel (több hatóanyaggal csávázott vetőmag).

A magas olajsavas (HO) szegmensben fordított a helyzet, mivel eddig a két szélső kategóriában biztosítottunk hibrideket, és hiányzott az univerzális. 2023-ban azonban már elérhető az SY Barilio, amelyet már mi is vártunk. Az alábbi hibridek a magas olajsavas Clearfield® szegmensbe tartoznak, és teljes körű peronoszpóra-ellenállósággal (M9) rendelkeznek (2. táblázat).

A kínálat magas olajsavas Express®-toleráns vegetatív szegmensét is erősítjük a szintén piacra kerülő NX12298 kódú hibridünkkel, amely a linolsavas Sureli hibridünkhöz hasonló terméspotenciállal rendelkezik.

A szélesedő Syngenta napraforgóhibrid-ajánlattal lehetőséget biztosítunk a termelőknek, hogy a stabilitás jegyében az adottságaikhoz legjobban illeszkedő hibridet választhassanak.

A Clearfield® a BASF bejegyzett védjegye. A Clearfield® Plus a BASF bejegyzett védjegye. Az Express® az FMC bejegyzett védjegye.

SZERZŐ: SZELECZKI ATTILA FEJLESZTŐMÉRNÖK
SYNGENTA KFT.

Syngenta