fbpx

A szója lesz az USA legnagyobb területen termelt növénye

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 04.

A holland Rabobank elemzői szerint hamarosan maga mögé utasítja a szója a kukoricát az USA-ban, és ez lesz az ország No1 növénye. A külpiacokon visszaszoruló USA-ban ugyanis a belső feldolgozóipar irányítja a keresletet, ami egyre inkább a szójának kedvez.

virágzó szója
Jól fizetett növény marad a szója (fotó: Horizont Média)

Beszűkült külpiacok

Brazília hatalmas szója- és kukoricatermése, Oroszország búzarekordja mellett az USA-ból érkező áruk már túlságosan drágának tűnnek a nemzetközi piacon, főként az utóbbi évek turbulens ármozgásai mellett. Az ország egyre inkább csak a belső keresletében, azaz saját feldolgozóiparában bízhat – vélekednek a holland elemzők. És látjuk is, hogyan épülnek az etanolgyárak után most az olajütők is az országban. (Lásd cikkünket: Gombamód szaporodnak a szójafeldolgozók, a Bunge is lépett.)

Területi arányok

Jelenleg 36,6 millió hektárt foglal el a kukorica az USA-ban, a szója pedig 36 milliót. Mivel a területi lehetőségeit már a végsőkig kiaknázta az ország, és a termőhelyei adottságokon túl vetésváltási szabályok is korlátozzák egy-egy növény maximális területét, a fennálló arányokon csak egy kicsit lehet változtatni – jegyzik meg az elemzők. Azonban hozzáteszik: az sem mindegy, hogy egy-egy növény az adott területi határokon belül még mennyire „turbózható” fel, azaz milyen hozamnövekedési potenciálok vannak benne.

Öngerjesztő folyamat indult

2024 és 2027 között erősen bővül az Egyesült Államok szójafeldolgozó kapacitása (közel 17 millió tonnával), amit alapvetően a biodízelipar igényei hajtanak. A gyárak által támasztott kereslet feljebb húzza a belföldi szójaárakat is. Ez a vetési kedv növekedését hozza. A növény közkedveltsége a nemesítést is ösztönzi, és egyre több erőforrást csoportosítanak a szója hozamnövelésére. Ebben az öngerjesztő folyamatban egyre több sikerélményt ad a termelőknek a szója.

A kiváló belföldi áraknak köszönhetően már két év múlva az USA elsőszámú növénye lehet a szója, elérve a 37-37,5 millió hektárt. Az árunövények világpiacán viszont fokozatosan teret veszít az Egyesült Államok a magas árai miatt. De nem is biztos, hogy egy erősen iparosodott országnak a nyersanyagok piacán kell versenyeznie a feltörökvő termelőkkel.