fbpx

Tapasztalatok a Listego Pro alkalmazásával

Írta: MezőHír-2023/02. lapszám cikke - 2023 február 13. -Hirdetés

A Clearfield® Plus* napraforgók gyomirtásában a tavalyi évben került bevezetésre a Listego Pro gyomirtó kereskedelmi ajánlat. Milyen tapasztalatokat szereztek a felhasználók a kezelések idején, és milyen ismereteket kaptunk a termék felhasználása során?

Először érdemes megnézni, milyen feltételekkel lehet felhasználni a terméket:

‑ erős hatás a szerbtövis, selyemmályva és csattanó maszlag ellen,
‑ kimagasló hatás magról kelő egyszikű gyomok ellen,
‑ rugalmas kijuttathatóság,
‑ csapadékfüggetlen.

A Listego Pro 50 g/l imazamox hatóanyagot tartalmazó, kizárólag a Clearfield® Plus* napraforgóhibridekben használható posztemergens gyomirtó szer. A készítményt 0,6–1,0 l/ha dózisban, posztemergensen, a kultúrnövény 2 leveles állapotától a 8 leveles fejlettségéig kell kijuttatni. A kezelés optimális ideje a magról kelő kétszikű gyomnövények 2–4 leveles, a magról kelő egyszikű gyomfajok 1–3 leveles állapotában van.

Alacsonyabb dózisban (0,6–0,8 l/ha) is hatékony a vadrepce, disznóparéjfajok, fekete csucsor, csattanó maszlag ellen. Erős gyomfertőzés esetén fejlettebb gyomnövények vagy nehezen irtható gyomnövények (kakaslábfű, muharfajok, selyemmályva, parlagfű, keserűfű-, szerbtövis- és libatopfajok) ellen a magasabb,1,0 l/ha dózisban kell kijuttatni.

Napraforgószádor (Orobanche cernua) ellen a kultúrnövény 2 leveles állapotától a 8 leveles fejlettségéig1,0 l/ha dózisban lehet kijuttatni. A készítmény osztott kezelés formájában is kijuttatható 0,5-0,5 l/ha dózisokban a kultúrnövény 2–6 leveles, illetve 6–8 leveles állapotában. A kezelések között legalább 7 napnak el kell telnie. A készítmény ugyanazon a területen három évenként csak egy vegetációs időszakban használható fel! A készítmény mellé javasoljuk az Eucarol Plus 0,5 l/ha dózisban történő alkalmazását, amellyel az erősebb viaszréteggel borított, fejlettebb (pl. fehér libatop, egyszikűek) gyomok ellen is hatásosabb, hiszen több hatóanyag jut be ezáltal a gyomokba, növelve ezzel a kezelés hatásosságát.

A kezelt területre a betakarítást követően ősszel kalászos gabona, a következő évben tavaszi kalászos, kukorica, cirok, fénymag, köles, burgonya, pillangós növény (szója, borsó, bab stb.) vethető! Keresztesvirágú növény és cukorrépa 12 hónap elteltével vethető. A Listego Pro szelektív egyszikűirtóval egy menetben nem juttatható ki! A szelektív egyszikűirtó kijuttatásának 5-6 nappal meg kell előznie a Listego Pro-kezelést, vagy azt követően 7–10 nap elteltével alkalmazható szelektív egyszikűirtó (pl. Leopard).

Termelői tapasztalatok

Az elmúlt 2 évben számos termelői visszajelzést kaptunk a Listego Pro hatékonyságáról és szelektivitásáról. A termelők pontozták a termék egyes gyomok elleni hatékonyságát. Ezek megerősítették a kísérleteink eredményeit (1. grafikon). Kiváló szelektivitás mellett (átlagban 8,55 pont) a felhasználók elégedettek voltak a kakaslábfű, köles és muharfajok, csattanó maszlag, disznóparéj-, libatop-, szerbtövis-, keserűfűfajok, selyemmályva elleni hatékonyságával (8 pont felett). A parlagfű és mezei acat ellen jó hatékonyságot mutatott (6–8 pont), míg a varjúmák, fenyércirok, vadkender és az ugari szulákpohánka ellen közepes hatékonyságúnak (4–6 pont) értékeltek.

A szöveges értékeléskor említették a gyors hatást az egyszikű gyomokon, enyhébb sárgulást, a kezelést követő 3 nap múlva a parlagfű száradását, hosszú alkalmazhatósági időt, kevesebb göngyöleget, hasonló hatást a korábban ebben a körben használt készítménnyel, a kedvező árat. Ezek a visszajelzések mutatják az elégedettséget, illetve a tapasztalatok a kísérletekkel való egybecsengését.

*A Clearfield Plus a BASF bejegyzett márkaneve

Szerző: Papp Zoltán
gyomirtószer termékfelelős

Syngenta